- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării. Românii interesați se pot înscrie în program

02 Oct, 14:30 • Andrei Ene
Guvernul va oferi vouchere de 10.000 de euro pentru anumite gospodării din România. Anunțul a fost făcut de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Guvernul acordă vouchere de 10.000 de euro pentru gospodării. Românii interesați se pot înscrie în program

În luna octombrie se va deschide apelul pentru proiectul care vizează instalarea de panouri fotovoltaice și capacități de stocare pentru persoanele vulnerabile. Guvernul va acorda vouchere de 5.000 de euro per componentă, respectiv 10.000 de euro per gospodărie, prin intermediul programului RePower EU.

„În octombrie vom demara înscrierile în programul RePowerEU pentru persoanele vulnerabile pentru montarea de panouri fotovoltaice și capacități de stocare la un nivel de 3 KW net din perspectiva capacităților de captare a energieie elctrice, de panouri fotovoltaice”, a spus ministrul la finalul ședinței de Guvern de astăzi.

Ce proiect a pregătit Guvernul

Ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat, încă din octombrie 2023, un program dedicat creșterii eficienței energetice a locuințelor. Programul va fi valabil până în 2026, iar bugetul total va fi de 1,1 miliarde de euro, fonduri care vor putea fi accesate atât de cei ce trăiesc în mediul urban, cât și de cei ce trăiesc în mediul rural, conform Economedia.ro.

Proiectul RePowerEU este lansat încă din mai 2022 și urmărește, printre altele, producerea de energie curată, dat fiind faptul că sporirea capacității de producere a energiei din surse regenerabile este o prioritate pentru Uniunea Europeană.

România primește 1,4 miliarde de euro pentru componenta RePowerEU din PNRR, în contextul Războiului Rusiei împotriva Ucrainei care a arătat nevoia de investiții și de independență energetică a Uniunii Europene.

În același timp, Guvernul a decis transferarea către RePowerEU a componentei din PNRR de dezvoltare a capacităților de producție de energie electrică din surse regenerabile, alocarea fiind de 460.000.000 de euro, conform aceleiași surse.