Guvernul anunță o investiție majoră în infrastructura de comunicații din țară. Mai exact, executivul a dat undă verde unui memorandum prin care aproximativ 1.000 de localități vor beneficia de conexiune la internet de mare viteză, cu o rată minimă de transfer de 100 Mbps și vor fi automat integrate în infrastructura 5G, transmite News.ro.
Acest proiect, după cum explică ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, care vizează extinderea accesului la internet de mare viteză ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2025. Acesta explică faptul că Ghidul solicitantului este deja disponibil pe site-ul MCID, Acesta a lansat un apel către „ toate companiile interesate să îl consulte şi să vină, în cel mai scurt timp, cu propuneri concrete, iar în data de 26 iunie a.c. va începe, timp de 30 de zile, perioada de depunere pentru cei interesaţi de a intra în acest proiect extrem de important”.
„Vorbim despre o investiţie extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă comunităţi rurale care astăzi nu sunt conectate la reţele de internet de mare viteză. Prin acest proiect ne vom asigura că aproximativ 1.000 de localităţi vor fi conectate la internet de mare vitează de minim 100 Mbps şi automat la infrastructură de tip 5G.
Pe de altă parte, vorbim despre atingerea unei ţinte pe care ne-am setat-o de a avea acoperită peste 98% din zonele care sunt în intravilanul localităţilor din România, urmând ca după analiza pe care o avem astăzi împreună cu celelalte instituţii abilitate din aproximativ 1.500 de localităţi, unde unele sunt chiar şi cu 4-5 locuitori, mai rămân sub 500 de localităţi care să nu aibă conexiune de mare viteză la internet”, a explicat Bogdan Ivan, la finalul şedinţei de joi a Executivului.
Te-ar putea interesa și: Teofil Dascălu, fermierul care inovează agricultura din România. Digitalizarea și automatizarea asigura succesul afacerii sale
După cum a mai adăugat ministrul Cercetării, acest proiect ar putea duce la o conectare aproape completă a localităților din România la internet de mare viteză. Mai exact, așa cum a explicat acesta, la finalul inițiativei 99% din zona intravilană din țara noastră ar urma să aibă acces la aceste rețele.
Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, subliniază că prioritatea acestui proiect este sprijinirea comunităților care nu au acces la internet de mare viteză în școli, primării și unități medicale. Proiectul ar urma să fie implementat până la sfârșitul anului 2025, iar Ivan speră ca toate instituțiile responsabile să se implice, de la primării care trebuie să ofere avize până la companiile de utilități.