Vești bune pentru românii care au de plătit una dintre cele mai costisitoare taxe impuse de legislația românească: taxa pentru partaj. După cum a anunțat recent, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, aceasta va fi redusă semnificativ, cu mai mult de 50%, de la 4.500 de lei la 2.052 de lei, notează Playtech.
Această măsură vine în contextul în care mulți români se confruntau cu dificultăți majore cauzate de această taxă care blocau bunurile și genera probleme legale de ani buni. Măsura de reducere a taxelor de timbru a fost aprobată de Guvern ca parte a unui proiect mai amplu de digitalizare și simplificare a procedurilor.
Alina Gorghiu a făcut anunțul despre această taxă pe pagina sa de Facebook , explicând că statul lucrează intens la digitalizarea și simplificarea procedurilor pentru a facilita accesul cetățenilor la procesele de justiție.
„Simplificăm. Digitalizăm. Aducem justiția mai aproape de oameni. Guvernul a adoptat azi proiectul Ministerului Justiției pentru Reducerea Taxelor de Timbru. Care sunt principalele modificări? Reducerea costurilor: taxele pentru partaje vor fi reduse semnificativ, chiar și cu 50%. De exemplu, o taxă care era 4500 lei va fi acum 2052 de lei. Mulți români sunt în situația în care stau cu bunurile blocate ani pentru că nu își permit să plătească taxele de partaj. Rezolvăm această situație”, a transmis Alina Gorghiu.
Te-ar putea interesa și: Noutatea momentului pentru șoferi. Apare taxa pe kilometraj
Un alt beneficiu major al acestui proiect este posibilitatea de a plăti orice taxă datorată online, eliminând astfel formalitățile inutile și simplificând semnificativ procesul pentru cetățeni. Plata online poate fi efectuată chiar de pe telefon, iar dovada plății va fi documentul emis din aplicația bancară.
„Plata taxei online: se elimină formalitățile inutile. Plata poate fi făcută de pe telefon, iar dovada va fi documentul emis din aplicația bancară”, a declarat Alina Gorghiu.
Pe lângă anunțul legat de această taxă care va fi eliminată, ministrul Justiției a vorbit și despre un alt aspect important al proiectului: extinderea sistemelor de ajutor public juridic pentru organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri).
Acestea vor putea beneficia de toate tipurile de ajutor public juridic, inclusiv onorariul avocatului, costurile de expertiză și traducător, atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau pentru ocrotirea unui interes de grup sau general.
„ONG-urile, vor putea beneficia de acum, de toate tipurile de ajutor public judiciar (onorariu avocat, costuri expertiză, traducător), atunci când acționează pentru apărarea drepturilor și intereselor unor persoane aflate în situații speciale sau în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general. Proiectul va intra în procedură parlamentară și sper să fie votat cât mai curând”, a adăugat ministrul Justiției.