- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul aprobă redeschiderea unor mine de minerale și metale. Ce se întâmplă cu Roșia Montană

21 Jun, 14:54 • Adrian Popovici
Guvernul a aprobat redeschiderea unor mine de minerale și metale, proiectul atrâgând atenția activiștilor de mediu. După ședința executivului, ministrul Economiei a dat asigurări că nu va începe exploatarea de la Roșia Montană.
Guvernul aprobă redeschiderea unor mine de minerale și metale. Ce se întâmplă cu Roșia Montană

Guvernul României pregătește o măsură neașteptată, pe agenda sa în această dimineață aflându-se un proiect de ordonanță de urgență care permite redeschiderea unor mine de minerale și metale. Această inițiativă a stârnit deja reacții puternice, activiștii de mediu atrăgând atenția asupra faptului  că proiectul de OUG ar permite companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) să înceapă exploatarea la Roșia Montană fără a deține o licență validă, notează Economedia.

Principalul element al ordonanței este introducerea articolului 531 în Legea Minelor, care permite redeschiderea minelor închise în anumite condiții. Potrivit acestui articol, RMGC ar putea cere redeschiderea minelor de la Roșia Montană doar pe baza deținerii anterioare a unei licențe miniere, chiar dacă aceasta nu mai este valabilă. Activiștii au criticat guvernul pentru invocarea unui regulament european privind redeschiderea exploatărilor de materii prime critice, subliniind că acesta nu include minele de aur și argint.

Proiectul de OUG stabilește condițiile pentru redeschiderea minelor neenergetice. Acestea includ mine închise pentru care operatorii au avut acte juridice sau avize anuale, mine a căror concesiune a expirat și mine situate în perimetre cu activitatea oprită care nu fac obiectul unei licențe. Redeschiderea se va realiza prin procedura de ofertare prevăzută în lege, necesită avizul ministerului de resort și respectarea legislației de mediu.

Ce se întâmplă cu minele de la Roșia Montană?

La finalul ședinței de guvern, ministrul Economiei a vorbit despre controversatul proiect care vizează redeschiderea minelor. În plus, acesta a vorbit și despre modul în care noua lege va afecta Roșia Montană, dând asigurări că modificările legislative nu vor permite RMGC să înceapă exploatarea.

„Nu se aplică asupra Roșiei Montane pentru că ANRM care se transformă ca instituție are competență asupra licenței. Licențele nu sunt în responsabilitatea ministerului. Drept urmare această lege nu modifică nimic din ceea ce a fost decis referitor la Roșia Montană”, a explicat Radu Oprea.

„Avem toate iazurile unde știm că există aur și alte metale rare. Nu știm în ce concentrație, cantitate. Prin noua lege putem face analize să vedem ce concentrații sunt acolo. Dacă prezintă interes și există tehnologii care nu sunt poluante și încep să fie astfel de tehnologii, cu acordul comunităților locale, rezolvând probleme de mediu, eu cred că poate fi una dintre soluțiile bune. Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, cu certitudine vom avea o astfel de exploatare minieră în România”, a mai adăugat ministrul.

Minele de la Roșia Montană
Minele de la Roșia Montană

Te-ar putea interesa și: ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană! Canadienii mai au 1,5 milioane de dolari în conturi

De ce a adoptat guvernul acest proiect?

Guvernul justifică modificarea legislativă prin necesitatea adaptării la regulamentul european privind materiile prime critice, evidențiind importanța accesului la aceste resurse pentru economia națională și tranziția către tehnologii verzi. Materiile prime critice sunt vitale pentru diverse sectoare strategice, inclusiv energia regenerabilă, industria digitală, sectorul aerospațial și cel al apărării.

Guvernul avertizează că neadoptarea urgentă a proiectului ar putea duce la pierderea oportunităților de finanțare pentru proiectele strategice și la perturbări în lanțul de aprovizionare cu materii prime critice.

În concluzie, guvernul consideră ordonanța necesară pentru protejarea economiei naționale, asigurarea unei dezvoltări sustenabile și consolidarea rezilienței economice a României, prin garantarea unei aprovizionări sigure și durabile cu materii prime critice. În contextul intensificării tensiunilor geopolitice și al concurenței pentru resurse, guvernul dorește să minimizeze riscurile asociate perturbării lanțului de aprovizionare.

Citește și: De ce a câștigat România cazul Roșia Montană la Tribunalul de la Washington. Motivația publicată de ICSID

Urmărește Daily Business pe Google News