Executivul a decis să restructureze operațiunile desfășurate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu scopul de a întări capacitatea de colectare a veniturilor și de a contracara evaziunea fiscală, transmite Antena 3 CNN.
„O prioritate majoră este reorganizarea ANAF, ca să creștem eficiența colectării veniturilor la buget. Este nevoie de coordonare integrată și, mai ales, de o viziune clară în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. Ne-am angajat să modernizăm și digitalizăm Fiscul, ca să asigurăm servicii mai bune pentru cetățeni”, spune premierul Marcel Ciolacu.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că proiectul de ordonanță de urgență propune restructurarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a întări capacitatea sa instituțională în colectarea veniturilor destinate bugetului general consolidat și pentru a combate fenomenul de evaziune fiscală.
Marcel Boloș a explicat că propunerile icare au ajuns pe masa guvernului nclud mai multe măsuri privind reorganizarea ANAF, cum ar fi crearea unor structuri teritoriale județene specializate în combaterea activităților economice ilegale, care vor deveni operaționale începând cu data de 1 ianuarie 2025. De asemenea, s-a pus accentul pe îmbunătățirea bazei materiale a ANAF pentru a spori eficiența operațiunilor sale în combaterea evaziunii fiscale.
„În acest sens, sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizarea ANAF de la structurile teritoriale a Direcției Generale Antifraudă și în special pe operaționalizarea, cu data de 1 ianuarie 2025, a structurilor teritoriale județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite, pe de o parte, și pe de altă parte, un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF, astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență”, explică Marcel Boloș.
Marcel Boloș a explicat că o altă categorie de măsuri vizează descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili, pentru a permite realizarea inspecțiilor fiscale mai rapid și eficient, contribuind astfel la o colectare mai eficientă a veniturilor destinate bugetului general consolidat.
După cum arată nota de fundamentare a proiectului discutat în ședința de guvern, la nivelul Fiscului se va înființa un nou post de vicepreşedinte, responsabil cu digitalizarea instituţiei. Executivul explică că este nevoie de această schimbare dată fiind complexitatea activităţii ANAF şi nevoia de a asigura un circuit decizional coerent.
Citește și: Marcel Ciolacu, declarații înainte de ședința de guvern. Executivul pregătește reoganizarea ANAF