Sursele guvernamentale au declarat că Guvernul Ciolacu se gândește la majorarea TVA-ului la 20 sau 21%, informează ziare.com. Măsura prezentată ar urma să fie adoptată pentru o perioadă determinată, de un an. Se pare că mai multe structuri sindicale și grupuri profesionale au declarat că această măsură ar produce falimente inevitabile în industria editorială și în sectorul cultural.
Mai multe structuri sindicale și grupuri profesionale au declarat că această măsură ar produce falimente inevitabile în industria editorială și în sectorul cultural. În același timp, economiștii spun că statul român se confruntă cu o criză puternică, iar majorarea TVA-ului într-un an deja aglomerat de două seturi consecutive de creșteri ale taxelor și impozitelor ar lovi din plin șansele de stabilizare a inflației. Sursele guvernamentale mai arată că vor fi eliminate toate excepțiile de plată TVA în IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Se pare că discuțiile dintre cele două partide au fost destul de tensionate din cauza măsurilor de austeritate.
Citește și despre următorul subiect: Începe programul „Litoralul pentru toți”! Prețurile pornesc de la 35 de lei pe noapte în hotelurile de la Marea Neagră
„Aceasta ar fi cea mai ușoară variantă, spun liberalii, pentru că ar aduce bani la buget imediat și ai ști exact câte fonduri intră în bugetul de stat, pe când celelalte măsuri sunt destul de complicat de aplicat și n-ar veni suficienți bani până la sfârșitul anului”, arată sursele guvernamentale.
Adrian Negrescu afirmă că singura soluție este creșterea TVA-ului până la 20 sau 21% în funcție de statusul deficitului bugetar.
„Statul, din păcate, se confruntă cu o criză majoră. Chiar dacă veniturile sale au crescut cu 20% după primele șase luni, situația rămâne în continuare foarte dificilă pentru că cheltuim din ce în ce mai mult față de cât încasăm din economie. Deficitul bugetar s-a dus deja spre 40 de miliarde de lei după primele 7 luni ale anului, astfel încât soluția este să aduni bani din taxe, prin creșterea TVA-ului, fiindcă această taxă se duce direct în bugetul de stat”, declară economistul.
Asociaţia Editorilor din România a atras atenția că orice majorare TVA-ului pentru carte va creşte riscul de faliment în acest sector.
„Lanţul valoric al cărţii, din care fac parte autorii, editorii, librarii şi bibliotecarii, se află de mulţi ani la limita supravieţuirii, astfel că orice măsură care afectează unul dintre actori îi poate dezechilibra, pe termen mediu, pe toţi ceilalţi.
Ne referim, în primul rând, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat în prezent în media statelor Uniunii Europene, în condiţiile în care România este cea mai mică piaţă de carte pe cap de locuitor din UE.
Orice creştere a nivelului TVA pentru carte va gripa şi mai puternic lanţul de distribuţie, arieratele fiind deja în creştere, şi va creşte riscul de insolvenţe şi de falimente în acest sector”, se arată în comunicat.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cât costă acum produsele esențiale pentru femei și pentru bărbați. Românii au avut un șoc când au văzut prețurile