Începând din 2025, companiile din sectoarele petrolului, gazelor și carburanților care au venituri anuale mai mari de 50 milioane de euro vor fi scutite de o creștere majoră a impozitului, ce ar fi trebuit să ajungă de la 0,5% la 1,5%. Această modificare a fost semnată de Guvernul României, la scurt timp după ce Parlamentul adoptase o nouă reglementare fiscală în octombrie 2024, care impunea o schimbare a Codului Fiscal, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Kelemen Hunor: Guvern Minoritar? Ar fi un haos politic. Majoritatea stabilă poate să fie UDMR, PNL, PSD, USR
foto: petrol și gaze
Potrivit modificărilor inițiale adoptate de Parlament, de la 1 ianuarie 2025, companiile din aceste sectoare ar fi fost obligate să plătească un impozit de 1,5% din cifra de afaceri, comparativ cu un impozit mai mic de 0,5% aplicat în prezent. În plus, limita de venituri de 50 milioane de euro sub care aceste companii nu ar fi fost afectate de această taxă urma să fie eliminată, ceea ce ar fi dus la o impozitare mai severă pentru multe dintre ele. Guvernul a intervenit și a semnat o modificare legislativă care a eliminat această creștere de impozit pentru acele companii cu venituri de peste 50 milioane de euro, menținând taxa de 0,5% în loc de majorarea prevăzută de 1,5%.
În urma acestei schimbări, companiile mari din domeniul petrolului și gazelor vor plăti un impozit de 0,5% doar în 2025, iar cei care se află sub pragul de 50 milioane de euro vor continua să beneficieze de același impozit redus. În plus, Guvernul a spus că, deși în mod normal aceste companii ar fi trebuit să plătească și impozitul general de 1%, cum sunt obligate celelalte companii cu venituri de peste 50 milioane de euro, se va aplica doar impozitul specific de 0,5% pentru cele din sectorul petrolier și gazier. Prin această modificare, Guvernul a reușit să evite o majorare considerabilă a taxei, care ar fi fost de trei ori mai mare decât impozitul actual, prevenind o povară fiscală suplimentară pentru acest sector economic.
Această reglementare se încadrează într-un context mai larg de modificare a legislației fiscale în România, în care s-au discutat mai multe aspecte legate de impozitele aplicate companiilor din diverse domenii. Inițiatorii proiectului de lege care prevedea eliminarea pragului de 50 milioane de euro au argumentat că marile companii din acest sector pot înființa subsidiare și împărți veniturile între ele, pentru a reduce cifra de afaceri și a evita plata impozitului specific de 0,5%.
De asemenea, în primăvara anului 2024, mai multe companii, printre care și Black Sea Oil&Gas sau Gas Plus Dacia, care sunt active în domeniul exploatării gazelor naturale în Marea Neagră, au contestat în instanță aplicarea impozitului specific de 0,5%, solicitând anularea acestuia. Unele companii, distribuitorul de GPL Gaspeco L&D, care înregistrează venituri mari, au cerut suspendarea aplicării impozitului specific, iar procesele sunt încă în derulare.
Te-ar mai putea interesa și: Rareș Bogdan le cere liberalilor să treacă în opoziție: „Să lăsăm PSD să guverneze cu AUR”