Anunț important pentru români. Guvernul Ciucă a dat undă verde pentru plata compensatorie pentru o anumită categorie de angajați, al căror contract de muncă urmează să fie încheiat, relatează stiripesurse.ro. Acordarea ajutorului de stat are drept scop „facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive” din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara – S.A., aflată în stare de insolvență.
Primele informații arată că Guvernul Ciucă a făcut o mișcare importantă. Concret, reprezentanții au adoptat pe parcursul zilei de astăzi o Hotărâre în ceea ce privește acordarea unui ajutor financiar de stat pentru „facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive” din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara – S.A.
Datele din actul normativ arată că valoarea fondului alocat este cea care se ridică la suma de 27.242 milioane de lei. Din această sumă, 7.173 sunt redirecționați pentru mina Lupeni, respectiv, 20.069 pentru mina Lonea. De asemenea, propunerea are în vedere plata compensatorie acordată unui număr de cinci salariați de la mina Lonea, care atinge suma de 186.000 lei. Pe de altă parte, la mina Lupeni, fondul estimat este de 60.000 pentru 12 salariați, în vederea asigurărilor serviciilor de reconversie profesională.
În aceeași ordine de idei, actul normativ atestă suma de 26.996 milioane de lei pentru recultivarea suprafețelor de teren din proximitatea locațiilor. Fondul este gestionat astfel: 19,883 vor fi folosiți pentru suprafața de aproximativ 463.322 mp de la mina Lonea, respectiv, 7,113 pentru 79.609 mp de la Lupeni.
Ultimele informații arată că de același ajutor va beneficia inclusiv complexul din Oltenia. Fondul acordat este de 449 milioane de lei pentru CE Oltenia, special pentru finanțarea cheltuielilor pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. Până în prezent, instituția a beneficiat de un ajutor financiar care atinge suma de 776.4 mil. de euro.
Marcel Boloş a confirmat miercuri că Guvernul realizează un plan de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia, care trebuie implementat până în 2032. Totodată, a precizat de existența unui grafic care trebuie respectat cu certitudine, având în vedere capacităţile miniere pe care trebuie să le ţină în funcţiune.
„Acolo există un grafic pe care trebuie să-l respectăm, cu capacităţile miniere pe care trebuie să le ţinem în funcţiune şi, uşor-uşor, producţia de lignit – de la 2,7 milioane tone pe an, cât avem acum – trebuie să scadă. Deci noi nu facem decât să punem în aplicare planul de restructurare care, pe fond, duce la măsurile acestea de decarbonizare pe care noi ne-am angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să le implementăm”, precizează ministrul.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Nicolae Ciucă a confirmat că va participa la semnarea contractelor de transport al gazelor naturale din Marea Neagră