Guvernul își încalcă promisiunile făcute și întârzie cu Legea salarizării, care este mult așteptată de către profesori. Proiectul trebuia să fie gata pe 15 iulie, a anunțat edupedu.ro.
Potrivit sursei citate, nici măcar grilele pentru sectorul de învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Ciolacu le-au promis că vor fi gata la data de 15 iulie.
Înainte de a-și anunța demisia, Marius Budăi, ministrul Muncii, a menționat că noua lege a salarizării va fi gata până pe 15 iulie. Însă, ministrul a spus, ulterior, că nu s-a referit la întreaga lege, ci a vizat doar domeniul Educației, ceea ce este un lucru neadevărat, deoarece acesta a mai spus că este vorba despre întreaga lege.
Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”
„Ce s-a agreat de către coaliție la discuțiile cu sindicatele a fost pornirea de la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și bineînțeles, acordarea a cele 50% din diferență cu 1 ianuarie 2024. Discuțiile continuă cu sindicatele, de fapt, nu numai cu sindicatele din educație. Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei”, a precizat Marius Budăi alături de Ligia Deca, într-o conferință pe 12 iulie.
Tot pe 12 iunie, Budăi a precizat că un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei.
Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”