- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul crește fondurile pentru unele domenii. Noi impozite la orizont!

01 Oct, 19:39 • Bugiu ⁠Ana Maria
Luna octombrie aduce schimbări majore pentru români. Va fi introdusă o nouă taxă pe facturi, menită să susțină investițiile în energia verde. Noi impozite se prevăd la orizont!
Guvernul crește fondurile pentru unele domenii. Noi impozite la orizont!

Luna octombrie aduce schimbări semnificative pentru români, incluzând măsuri benefice și unele creșteri de costuri. O noutate este scutirea de impozite pentru pensiile sub 3.000 de lei, ceea ce va permite pensionarilor să păstreze mai mulți bani în buget, potrivit Antena 3 CNN.

Pragul de impozitare a fost crescut de la 2.000 la 3.000 de lei, astfel că doar pensionarii cu pensii care depășesc această sumă vor plăti un impozit de 10% pe surplus.

Pe lângă aceste măsuri favorabile, valoarea tichetelor de masă va fi, de asemenea, majorată, iar plafonarea polițelor RCA va continua.

Te-ar mai putea interesa și: S-a votat! Mugur Isărescu rămâne guvernator pentru BNR!

foto: taxe și impozite

Guvernul crește fondurile pentru unele domenii. Noi impozite la orizont!

Modificările fiscale din octombrie aduc avantaje pentru pensionari. De exemplu, pentru o pensie de 3.000 de lei, impozitul de 100 de lei, plătit până în septembrie, va fi eliminat, iar acești bani vor rămâne în buzunarele seniorilor. La o pensie de 3.500 de lei, impozitul anterior de 150 de lei va fi redus la 50 de lei, astfel încât 100 de lei vor fi economisiți de către pensionar.

„La o pensie de 3.000 de lei, dacă în septembrie se plătea un impozit de 100 de lei aferent sumei care depășea pragul anterior, din octombrie, cei 100 de lei rămân în buzunarele seniorilor. La o pensie de 3.500 de lei, dacă până acum se plătea impozit de 150 de lei, din octombrie vedem că 100 de lei rămân în bunuzarele seniorilor, care vor plăti doar 50 de lei”, a spus Georgiana Iuzic, reporter Antena 3 CNN.

Economistul Cristian Păun avertizează că, începând cu 1 ianuarie, este posibil ca unele pensii să depășească noul plafon și să revină la impozitarea pe venit și contribuția de sănătate, în urma ajustării cu rata inflației.

„S-ar putea ca începând cu 1 iauarie, după ce corectăm pensiile cu rata inflației, să vedem că unele pensii vor ieși din acest plafon și vor intra la contribuția de sănătate și la impozitul pe venit”, a spus Cristian Păun, economist.

Începând cu 1 octombrie, românii vor observa pe facturile lor o nouă taxă, denumită CfD, menită să susțină investițiile în energia verde. Deși valoarea acestei taxe nu este considerabil mai mare pentru consumatorii casnici, aceasta se va adăuga la fiecare kilowatt-oră consumat, plus TVA.

Astfel, un apartament cu două camere va plăti în plus aproximativ 2,2 lei pe an, iar o casă cu un consum dublu va avea un cost suplimentar de peste 4 lei anual. Pentru marile fabrici, taxa poate ajunge la mii de lei pe an.

„Producătorul de aluminiu, cel mai mare consumator de energie din România, consumă undeva la 3,2 milioane de mwh pe an, va plăti peste 486 de mii de lei”, a mai spus Georgiana Iuzic – reporter Antena 3 CNN.

Dumitru Chisaliță, expert în domeniul energiei, a spus că, analizând istoria altor fonduri destinate sprijinirii investițiilor în energie din România, se observă o tendință de creștere a acestora în timp.

„Dacă ne uităm pe istoricul altor fonduri care au fost demarate în România pentru a ajuta investițiile în energie, lucrul acesta s-a întâmplat, fie că vorbim despre taxa de cogenerare în 2011 și acum a ajuns să se dubleze în câțiva ani, fie că vorbim despre taxa pe energie verde”, a explicat Dumitru Chisaliță, expert energie.

Începând cu luna octombrie, a fost prelungită plafonarea prețurilor la polițele RCA, menținând tarifele la nivelul celor din februarie anul trecut. Costurile rămân, totuși, ridicate.

Conform tarifelor de referință, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), tinerii din Capitală, cu vârste sub 30 de ani, plătesc cele mai mari sume, aproximativ 3.000 de lei pe an pentru asigurarea auto. În alte județe, tarifele sunt mai scăzute, atingând în jur de 2.000 de lei anual.

Te-ar mai putea interesa și: PSD își croiește drumul spre viitoarea guvernare. Care este strategia pe care au pregătit-o

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci