Aceste substanțe, care includ medicamente ce conțin compuși stupefianți și psihotropi, sunt în conformitate cu Decizia (UE) 2024/832 a Consiliului Uniunii Europene și cu deciziile relevante ale Comisiei ONU privind Substanțele Stupefiante, respectiv numerele 67/1, 67/3, 67/4 și 67/5, conform unui comunicat emis de Agerpres.
Această modificare legislativă a adus completări tabelelor anexă nr. I, II și III ale Legii nr. 143/2000, care reglementează prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Prin această inițiativă, autoritățile își propun să contracareze deturnarea acestor medicamente din circuitul legal, pentru a preveni utilizarea lor în scopuri ilicite, cum ar fi traficul de droguri și consumul necontrolat.
Conform celor mai recente date din raportul național privind situația drogurilor, se estimează că 1 din 5 persoane ajunge la unitățile de urgență din cauza abuzului de medicamente care conțin substanțe controlate, fie că acestea au fost obținute cu sau fără prescripție medicală. Această statistică subliniază gravitatea problemei și necesitatea unor măsuri legislative mai stricte.
Citește și: Marcel Ciolacu, anunț major cu privire la serviciile secrete din România. „Decizia se ia în CSAT”
Proiectul de lege aprobat nu se limitează doar la aceste substanțe deja cunoscute, ci introduce și două substanțe din categoria drogurilor sintetice, 2-CMC și 2-MMC. Aceste substanțe sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece sunt utilizate ca alternative mai ieftine la drogurile tradiționale. Deși, în prezent, la nivel european, aceste substanțe sunt doar monitorizate de Agenția Europeană privind Drogurile, Guvernul României a decis să le supună controlului național. Această decizie se bazează pe datele furnizate de Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), care a identificat prezența acestor substanțe în probele obținute din capturile de droguri.
Într-un context mai larg, măsurile adoptate de Guvern fac parte dintr-un efort continuu de a combate consumul de droguri și de a proteja sănătatea publică. Introducerea acestor substanțe pe lista de control național subliniază angajamentul autorităților de a aborda problemele legate de consumul de droguri din țară. Acțiunea este o reacție la tendințele crescânde de abuz de substanțe și la necesitatea de a proteja tineretul și populația în general de efectele devastatoare ale consumului de droguri.
Citește și: Deșeuri chimice periculoase în cosmeticele din magazine. Alertă la nivel internațional