Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că începând cu 17 ianuarie 2025 vor fi aplicate în România noi reglementări pentru consolidarea securităţii cibernetice a entităţilor financiare.
„Începând cu 17 ianuarie 2025, anul viitor aşadar, vor fi aplicate în România noi reglementări pentru consolidarea securităţii cibernetice a entităţilor financiare şi, implicit, o mai bună protejare a informaţiilor clienţilor de servicii financiare.
Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională a directivei DORA printr-un proiect de lege aprobat astăzi de către Guvern şi care urmează să fie transmis, tot în procedură de urgenţă, Parlamentului”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
El a arătat că directiva DORA se va aplica începând cu 17 ianuarie anul viitor, împreună cu Regulamentul 2554/ 2022 al Uniunii Europene privind rezilienţa operaţională digitală pentru sectorul financiar.
„Ambele aceste documente, regulamentul şi proiectul de lege au scopul să sprijine şi să faciliteze consolidarea securităţii cibernetice în domeniul serviciilor financiare”, a mai declarat Mihai Constantin.
Citește și: Sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a redus iar dobânda-cheie
Potrivit lui, Banca Naţională a României va fi informată cu privire la orice incident operaţional sau de securitate major.
Conform regulamentului DORA, care se va aplica în mod direct, se menţionează că în cazul în care are loc un incident major legat de tehnologia informaţiilor asupra intereselor financiare ale clienţilor, entităţile financiare îi informează pe aceştia, fără întârzieri nejustificate, de îndată ce află despre acest incident major.
„De asemenea, informează pe clienţii afectaţi cu privire la eventualele măsuri de protecţie luate pentru a preveni aceste atacuri sau pentru a combate un atac deja precizat”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Băncile vor fi obligate să furnizeze clienților detalii clare despre platformele informatice pe care le utilizează. Conform noilor reglementări europene, băncile și alte instituții financiare, inclusiv cele de plată, sunt obligate să gestioneze riscurile IT și să dispună de un plan și o structură clar definite pentru acest scop.
Vezi și: Cea mai puternică bancă centrală din lume taie dobânda cheie cu 0,5%. Ce efecte are decizia