Decizia care vizează salariile românilor! Guvernul a modificat astăzi, 24 august, repartizarea pe trimestre a cheltuielilor de personal pentru plata în luna septembrie a drepturilor salariale, informează agerpres.ro.
Guvernul a modificat astăzi repartizarea pe trimestre a cheltuielilor de personal pentru plata în luna septembrie a drepturilor salariale. Mai exact, Executivul României a aprobat astăzi o ordonanță care permite modificarea repartizării pe trimestre a cheltuielilor de personal pentru plata în luna septembrie a anului curent, cu respectarea termenului stabilit potrivit legislației în vigoare, în ceea ce privește drepturile salariale pentru ordonatorii principali de credite.
Vezi și: Un tânăr din 5 este şomer şi aplică, în medie, la 9 joburi, dar rar acceptă salariu sub 900 de euro
Un comunicat transmis de Guvern arată că, pentru încadrarea în limitele de cheltuieli de personal pentru trimestrul al III-lea al anului curent, actul normativ prevedere implementarea unei norme derogatorii de la prevederile articolului 18 alineat (3) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, care să se aplice în anul 2023 și care să-i permită Ministerului de Finanțe să aprobe modificarea prevederilor trimestriale ale ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat. Modificarea constă în introducerea titlului „Cheltuieli de personal”, fără îndeplinirea condiționalității prevăzute la alineat (4) și (5) ale aceluiași articol.
Anterior, Guvernul României a confirmat că românii vor avea salarii mai mari de la 1 octombrie 2023: concret, venitul minim crește la 3.300 lei brut, iar cel în construcții ajunge la 4.500 lei brut. Cu toate acestea, tichetele de vacanță sunt eliminate pentru angajații care au salarii mai mari de 10.000 de lei brut.
Mai mult decât atât, facilitățile fiscale sunt eliminate pentru salariații din sectorul IT. Pentru toate aceste măsuri, autoritățile române au nevoie de aprobare de la Comisia Europeană. Miniștrii Simona Bucura Oprescu, Marcel Boloș, Adrian Câciu și premierul Marcel Ciolacu vor avea discuții la Bruxelles pe tema pachetului de reformă în sistemul bugetar și în fiscalitate, între 29 august și 1 septembrie.
România riscă să primească o sancțiune din partea Comisiei Europene, din cauza ratării țintei de deficit bugetar. Sancțiunea ar putea valora 0.5% din PIB. În acest sens, oficialilor europeni li s-a explicat că deficitul bugetar este amplificat de cheltuielile imprevizibile generate de pandemie și războiul din Ucraina.
Citește și despre următorul subiect: Țara din Europa care angajează români la o fabrică de biscuiți. Salariul este de 2.000 de euro pe lună, la care se adaugă 50 de euro pe săptămână pentru cazare