La Guvern se iau în calcul tot mai multe decizii, în contextul internațional și războiul de la granița României generează fiori reci pe șira spinării. Pe marginea acestui subiect, Guvernul ar avea în plan să crească bugetul alocat Apărării de la 2% din PIB la 3% din PIB.
Conform surselor guvernamentale, începând cu anul 2026, Guvernul va crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB la 3% din PIB.
Mai mult, în anul 2025, România va accesa încă un miliard de dolari de la Congresul SUA pentru înzestrarea Armatei și programe de achiziție. Asta va însemna faptul că, inclusiv în 2025, bugetul Apărării va crește la mai mult de 2,5% din PIB.
Acest plan ar presupune și creșterea numărului de militari activi la 110.00.
Armata română numără în prezent în jur de 75. 000 de militari. Pe lângă trupele active, România trebuie să dispună concomitent de o rezervă militară care să poată fi mobilizată rapid în caz de stare de asediu ori de război. Rezerva operațională numără în prezent în jur de 55.000 de persoane
Vezi și: Armata redevine obligatorie la granița țării. S-a luat decizia care va șoca românii
În cadrul prezentării proiectului de ţară, premierul Marcel Ciolacu a explicat că în calitate de preşedinte îşi va folosi toată energia pentru ca România „să se dezvolte în pace şi linişte”, dar şi că ţara noastră îşi va moderniza armata şi va investi în industria de apărare.
„Trăim timpuri complicate şi, de aceea, vreau să spun acum şi aici un lucru foarte clar: ca preşedinte, îmi voi folosi toată energia pentru ca România să se dezvolte în pace şi linişte. România nu va fi atrasă în niciun război! Pacea şi stabilitatea sunt fundamentale pentru dezvoltarea ţării noastre. Securitatea noastră este garantată sută la sută prin Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii şi prin apartenenţa la NATO.
Da, ne vom moderniza armata şi vom investi în industria de apărare, pentru că este firesc să o facem, dar modernizarea armatei nu înseamnă serviciu militar obligatoriu, ci profesionist”, a spus liderul PSD, în cadrul evenimentului desfăşurat la Palatul Parlamentului.
Citește și: Armata Română face angajări. Ce salarii se oferă la MApN pentru luptătorii comando