Alimentele vor fi mai ieftine și în perioada următoare, conform deciziei finale luate astăzi de Guvern. Ministrul Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanții procesatorilor și comercianților pentru a dezbate în amănunt toate, modalitățile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază. S-a luat în calcul și extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanțul de procesare-distribuție-comercializare, conform unui comunicat oficial de presă.
„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul agriculturii.
Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare si adoptare.
1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități;
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%;
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg;
6. Mălai standard 1 kg;
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc;
8. Ulei de floarea-soarelui 1L;
9. Carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard);
10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc);
11. Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia);
12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă);
13. Cartofi proaspeți albi vrac;
14. Zahăr alb tos 1 Kg.
Tot pe marginea acestui subiect sensibil, premierul Marcel Ciolacu a transmis, de mai multe ori, că Executivul pe care îl conduce va face tot posibilul să mențină prețurile alimentelor destul de scăzute.
„Există rapoarte de la Banca Mondială, de la FMI, de la Comisia Europeană unde există anumite recomandări.
Eu am spus că nu o să cresc TVA-ul la alimente și medicamente. Acest lucru va aduce austeritate ca în 2010.
După o lună de zile în care sunt prim ministru, am reușit să avem TVA cu o singură cifră și o să menținem TVA-ul cu o singură cifră prin toate măsurile”, a mai menționat prim-ministrul.
Mai poți citi și: Măsură radicală a Guvernului. Prețurile la 14 alimente s-au redus. DOCUMENT