- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul închide „portița” din lege prin care rușii obțineau cetățenia română. Anunțul făcut de Ministerul Justiției

06 Jun, 19:07 • Adrian Popovici
Ministerul Justiției a anunțat o serie de modificări la legea care stabilește cum se acordă cetățenia română. Modificările vin după scandalurile legate de fraudele pe care le-ar face unii cetățeni ruși.
Guvernul închide „portița” din lege prin care rușii obțineau cetățenia română. Anunțul făcut de Ministerul Justiției

La fel ca oricare alt stat din lume, România le permite cetățenilor din alte țări să primească cetățenia română. În cazul țării noastre, acest lucru se poate face printr-un proces riguros care culminează cu un examen sau printr-o lege care îi vizează pe românii care și-au pierdut cetățenia în 1940, inițiativă care, din păcate, este exploatată de rușii care vor să călătorească sau să muncească în Europa, notează Antena 3 CNN.

Guvernul României a luat măsuri hotărâte pentru a remedia vulnerabilitățile din lege care au fost exploatate de ruși pentru a obține cetățenia română. Aceste modificări au fost anunțate de către Ministerul Justiției în urma unui scandal legat de numărul mare de cetățenii străini care au primit cetățenie română în ultimii ani, uneori în mod fraudulos.

Scopul principal al modificărilor este de a moderniza și de a consolida procesul prin care aceștia primesc cetățenia română, eliminând în același timp posibilele vulnerabilități care au permis unor indivizi să abuzeze de sistem. Proiectul de lege adoptat de Guvern reprezintă rezultatul unei analize ample și a unui proces de dezbatere publică care a avut loc la începutul acestui an.

„Modernizăm Legea cetățeniei române, pentru că a rămas anacronică! Proiectul prezentat de Ministerul Justiției este așteptat inclusiv în contextul adaptării la unele soluții care derivă din procesul de aderare la programul Visa Waiver și din obiectivele asumate prin PNRR (…)

O intervenție legislativă este mai mult decât necesară pentru a adapta normele legale la realitățile actuale. Va fi o lege care va oferi respect fiecărei persoane care dorește să devină cetățean român. Însă, în egală măsură, va fi o lege care va asigura integritatea procesului de dobândire a cetățeniei române și eliminarea posibilelor fraude.

Proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern este rezultatul unui proces amplu de dezbatere publică demarat la începutul lunii februarie. Este necesar să fie adoptat în procedură de urgență: vom solicita acest lucru Parlamentului și fac un apel la colegii senatori și deputați să ne acorde sprijin în acest sens”, a transmis Alina Gorghiu despre legea care modifică modul în care se dă cetățenia.

Certificat prin care se oferă cetățenia română
Certificat prin care se oferă cetățenia română

Te-ar putea interesa și: Anunț major pentru românii din Germania! Autoritățile de la Berlin vor să modifice modul în care se obține cetățenia

Cum se modifică modul în care se dă cetățenia?

Printre principalele modificări propuse se numără implementarea unor măsuri punctuale pentru a asigura o mai bună conformitate cu obiectivele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru a facilita aderarea la programul Visa Waiver. De asemenea, se va digitaliza procesul de obținere a cetățeniei române prin dezvoltarea unei aplicații informatice care va permite solicitantilor să urmărească online stadiul soluționării dosarelor lor.

O altă schimbare importantă este introducerea unui card de cetățenie, care va înlocui certificatul de cetățenie eliberat pe hârtie. Acest card va confirma identitatea titularului prin metode biometrice, precum imaginea facială și amprentele digitale, similar procedurii de obținere a unui pașaport.

Aceste modificări sunt motivate și de necesitatea de a asigura integritatea procesului de dobândire/redobândire a cetățeniei române și de a elimina posibilele fraude. Ministerul Justiției a subliniat că un număr semnificativ de acțiuni în justiție formulate de persoane care au depus cereri de cetățenie română au ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea actelor atașate la dosare.

Modificarea aduse Legii cetățeniei reprezintă un pas esențial pentru a închide „portițele” din lege care au fost folosite de cetățenii ruși pentru a obține cetățenia română în mod fraudulos. Aceste schimbări urmăresc să modernizeze și să consolideze procesul de dobândire a cetățeniei române, în conformitate cu cerințele actuale și pentru a preveni abuzurile și fraudele în acest domeniu.

Citește și: Cum se poate obține cetățenia română? Lista cerințelor pe care trebuie să le îndeplinești