- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul, întâlnire cu reprezentanții CE. Regimul microîntreprinderilor, proiecte din energie și guvernanța companiilor de stat, pe agenda zilei

20 Mar, 08:52 • Fundeanu Madalina
Guvernul României se întâlnește astăzi, 20 martie, cu reprezentanții Comisiei Europene. Pe agenda zilei se numără subiecte precum regimul microîntreprinderilor, proiecte din domeniul energiei și reforma guvernanței companiilor de stat.
Guvernul, întâlnire cu reprezentanții CE. Regimul microîntreprinderilor, proiecte din energie și guvernanța companiilor de stat, pe agenda zilei

Guvernul, condus de premierul Marcel Ciolacu, se întâlnește astăzi cu reprezentanții CE pentru a discuta stadiul PNRR, mai ales situația unor jaloane din cererile de plată doi și trei, vizând regimul microîntreprinderilor, proiecte din domeniul energiei și reforma guvernanței companiilor de stat, conform Profit.ro.

Discuțiile sunt relevante pentru evaluarea de către Comisie a îndeplinirii de către România a angajamentelor asumate în cadrul PNRR și pentru eliberarea tranșelor aferente de finanțare.

Guvernul, întâlnire cu reprezentanții CE. Agenda zilei

  • situația implementării unor reforme cheie și a investițiilor prevăzute
  • energie – jaloanele 129 și 133, parte a cererii de plată numărul doi
  • reforma companiilor de stat – jaloanele 439 și 440, cererea de plată numărul trei
  • regimul microîntreprinderilor – jalonul 206, cererea de plată numărul trei
  • discuții privind cererea de plată numărul patru

Regimul microîntreprinderilor – jalon 206

Revizuirea cadrului fiscal – Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor.

Noua lege va modifica, așadar, Codul Fiscal, cu scopul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024.

Regimul microîntreprinderilor a fost restricționat tot mai mult în ultimii ani. Conform sursei citate, estimările Finanțelor indică o scădere cu o treime a numărului de microîntreprinderi în 2024, la aproximativ 300.000, ca urmare a măsurilor restrictive adoptate pe final de 2023, cu aplicare din 2024.

Urmează să aflăm în ce măsură reprezentanții CE vor considera suficiente măsurile deja adoptate și vor aștepta să devină clar impactul acestora. Guvernul a transmis, în mai multe rânduri, că în anul 2024 nu vor fi adoptate noi măsuri în ce privește creșterea taxelor sau alte schimbări cu impact fiscal, cum ar fi reducerea plafonului la micro sau restricționarea suplimentară a acestuia. Fiind un an electoral, cel mai probabil, Guvernul intenționează să se țină de promisiune.

Citește și: Anunț major despre sistemul de garanție-returnare. Măsura pregătită de Guvern

Guvernul României
Guvernul României

Energie – jaloanele 129 și 133

129 – Infrastructura de distribuție a gazelor din surse regenerabile (utilizând gazele naturale în combinație cu hidrogenul verde ca măsură tranzitorie), precum și capacitățile de producție a hidrogenului verde și/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice – Semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW.

Semnarea contractelor pentru construirea de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, cu un volum generat preconizat de cel puțin 10 000 de tone de hidrogen din surse regenerabile. (T2 2022)

133 – Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficiență, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări adânci – Semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată.

Semnarea contractelor pentru construirea sau modernizarea cogenerării de gaze de înaltă eficiență în termoficare, conform definiției din Directiva 2010/31/UE. Criteriile de selecție vor asigura respectarea Orientărilor tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01), mai ales condițiile prevăzute în anexa III. Investițiile vor înlocui cel puțin aceeași capacitate a instalațiilor de producere a energiei electrice și/sau a energiei termice (ca de exemplu pe bază de cărbune, lignit sau petrol) care generează emisii de carbon semnificativ mai mari, ceea ce va duce la o scădere a emisiilor de GES.

Reforma guvernanței companiilor de stat – jaloanele 439 și 440

439 – Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat – Intrarea în vigoare a legislației actualizate privind companiile de stat (T4 2022).

Intrarea în vigoare a Legii nr. 11/2016 modificate, eliminându-se toate excepțiile, inclusiv pentru companiile de stat de la nivel local. Aceste modificări vor

(i) separa funcția de reglementare de funcția de proprietate,
(ii) vor elimina orice avantaj direct sau indirect care ar putea deriva din deținerea de către stat, fie în ceea ce privește normele/reglementările pieței, finanțare, impozitare sau achiziții publice,
(iii) vor garanta că orice întreprindere de stat urmărește obținerea profitabilității.

440 – Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat – Operaționalizarea grupului operativ din cadrul Centrului Guvernului pentru coordonarea și monitorizarea politicilor de guvernanță corporativă (T4 2022).

Bazat pe recomandările unui grup de experți independenți, se va înființa un grup operativ permanent, în conformitate cu standardele OCDE de guvernanță corporativă, care devine operațional (și anume, mandatat legal și dotat cu resurse) pentru a asigura monitorizarea aplicării standardelor de guvernanță corporativă, are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

Vezi și: Dosarele cu șină și cozile la ghișee ar putea deveni istorie. Guvernul a semnat contractul pentru Portalul Digital Unic al României, o investiție de 96 milioane de lei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci