- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul introduce un nou tip de contract pentru toți angajații dintr-un sector vital

21 Oct, 19:07 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul român a extins primul contract colectiv de muncă aplicabil în întregul sector bancar, beneficiind aproximativ 45.000 de angajați. Acest contract se aplică tuturor salariaților, indiferent de afilierea sindicală.
Guvernul introduce un nou tip de contract pentru toți angajații dintr-un sector vital

Guvernul român a extins primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Acest contract, care se aplică erga omnes, adică tuturor angajaților din sector, indiferent de afilierea sindicală, marchează o premieră în domeniul dialogului social și vizează aproximativ 45.000 de angajați, potrivit unei postări oficiale pe pagina de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și: Două săptămâni de vacanță pentru români. Guvernul actualizează lista zilelor libere 2025

foto: Guvern

Guvernul introduce un nou tip de contract pentru toți angajații dintr-un sector vital

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că acest contract demonstrează maturitatea partenerilor sociali și angajamentul guvernului de a proteja drepturile angajaților. ministerul Muncii va continua să încurajeze negocierea de contracte colective.

”Primul contract colectiv de sector care va avea aplicare generală

În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din care fac parte Guvernul, sindicatele și patronatele, s-a extins primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar din România.

Acesta marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul #contractcolectiv care se aplică erga omnes, adică tuturor salariaților din sectorul de activitate, indiferent de afilierea lor sindicală sau de angajator.

Extinderea acestui contract reprezintă un pas esențial în consolidarea dialogului social în România, garantând condiții de muncă mai bune și o protecție mai puternică pentru cei aproximativ 45.000 de angajați din acest sector al economiei.

„Dialogul social și negocierile colective sunt piloni fundamentali ai unei piețe a muncii echitabile și eficiente. Acest contract colectiv la nivel de sector în domeniul bancar este o premieră care demonstrează maturitatea partenerilor sociali și angajamentul nostru de a proteja drepturile angajaților din toate sectoarele. Ministerul Muncii încurajează activ încheierea contractelor colective atât la nivel de unitate, de grup de unități, cât și la nivel de sector, pentru a asigura un cadru de muncă just și stabil”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va continua să sprijine dialogul între partenerii sociali și să promoveze încheierea de contracte colective de muncă, care să garanteze o mai bună protecție pentru toți salariații din România”, arată un comunicat al Ministerului Muncii.

Te-ar mai putea interesa și: Surpriză în Guvern! Corina Crețu preia conducerea super-agenției AMEPIP