- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul le permite primăriilor să facă împrumuturi pentru a avea bani de încălzire pe timp de iarnă

21 Aug, 17:11 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul va adopta un nou proiect care le va permite primăriilor să împrumute bani pentru a se încălzi pe timp de iarnă. Proiect presupune derogări ale unor articole.
Guvernul le permite primăriilor să facă împrumuturi pentru a avea bani de încălzire pe timp de iarnă

Guvernul României este pe cale să aprobe și un proiect de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, potrivit newsweek.ro.

În acest proiect, este importantă Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale. Proiectul de act normativ propune derogarea de la mai multe articole din legea citată. Acestea pentru ca unitățile administrativ-teritoriale să poată garanta împrumuturi de la băncile comerciale din țară sau de la alte instituții de credit, în vederea obținerii finanțării necesare pentru a achiziționa gaze naturale, vitale pentru a asigura energia termică pentru populație în iarna care se apropie.

Achiziția se va face de la producători de energie termică aflați în subordinea UAT, iar toate acestea vor asigura funcționarea sistemului de producere, transportul, distribuția și energia termică, în cadrul unui sistem bine centralizat și pus la punct, pentru iarna aceasta, sezonul 2024-2025, se prevede în nota de fundamentare.

Te-ar putea interesa și: Bani GRATIS pentru români. Cum poți primi 3.000 de lei de la Guvern

Guvernul României

foto: Guvernul, nou proiect pentru primării

Guvernul le permite primăriilor să facă împrumuturi pentru a avea bani de încălzire pe timp de iarnă

Mai este de menționat că unitățile administrativ-teritoriale, care au calitatea de operator de serviciu de alimentare cu energie termică, pot lua împrumuturi de la instituțiile de credit, prin derogare de la prevederile acelorași articole din Legea nr. 273/2006 și de la un articol din Legea nr. 417/2023, pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024.

Aceste unități pot face împrumuturile doar pentru achiziția de combustibil care va asigura energie termică pentru această iarnă.

De știut, totuși, că aceste împrumuturi vor putea fi contractate doar în limita unui plafon stabilit de către guvern, iar garanțiile vor fi oferite în funcție de capacitatea financiară a fiecărei unități administrativ-teritoriale.

Mecanismul urmărște să evite o criză energetică în contextul creșterii prețurilor la gaze naturale și a cererii crescute în timpul sezonului rece.

Pentru a face aceste împrumuturi, primăriile vor prezenta planuri clare de rambursare, pentru a se asigura că împrumuturile nu vor afecta stabilitatea bugetelor locale, mai ales pe termen lung.

Te-ar putea interesa și: Ședință crucială la Guvern. Lista măsurilor istorice luate pentru români pe 21 august