Programul Național pentru Creșterea Natalității, susținut de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, va fi reluat după o pauză de aproape cinci luni. Acest program oferă ajutor financiar cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea, conform informațiilor prezentate de România TV.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a anunțat deschiderea procesului de transparență decizională a Proiectului de Hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.
Așadar, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va relua programul de fertilizare in vitro. Conform unui proiect pus în dezbatere publică, 10.000 de femei vor putea primi ajutor financiar prin programul național de fertilizare in vitro.
Ai mai putea fi interesat și de: Alocaţii 2024. Se schimbă modul de acordare a alocațiilor. Proiectul de lege a primit votul senatorilor
„Începând cu anul 2024 se acordă sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii”, este notat în proiectul lansat în dezbatere publică.
Acordarea acestui ajutor financiar va fi realizată în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Totodată, acest program va aduce și câteva modificări. Față de condițiile precedente, de această dată vor putea beneficia de acest ajutor financiar și familile ale căror membri nu sunt ambii cetățeni români.
„Cel puțin unul din cei doi beneficiari – membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/femeia singură infertilă – să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.”, este notat în articolul 2 al proiectului de hotărâre.
Sprijinul financiar va fi acordat pe baza cererii și a declarației pe propria răspundere a beneficiarului/beneficiarilor Programului, însoțite de documente doveditoare, sub forma a două vouchere, un voucher medicamente în valoare de 5.000 lei și un voucher proceduri medicale în valoare de 10.000 lei.
Vezi mai multe știri: Ce trebuie să facă românii care au lucrat în străinătate pentru a beneficia de pensie în România. Documentele necesare și vârsta legală de pensionare