Vești proaste pentru bugetari! Oficialii guvernamentali vor scadă sporurile și să micșoreze veniturile angajaților din sectorul public care nu reușesc să atragă fonduri europene. Cei care vor ajunge în această situație ar putea suferi o reducere a veniturilor și de până la 50% prin eliminarea sporurilor. lor. Cei care nu au obținut fonduri europene sau au proiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri, iar pe lista celor vizați de această viitoare decizie s-ar putea afla chiar și primarii, notează România TV.
După cum arată sursa citată, Ministerul Finanțelor urmează să facă o listă a angajaților „privilegiați” , după care premierul va decide veniturile care urmează să fie reduse. Sporul acordat în luna martie 2024 reprezintă pentru unii aleși locali o creștere de până la 50% a salariilor lor.
În cazul primarilor din orașele mari ale României acest spor destinat angajaților de la stat care primesc sporuri suplimentare pentru că lucrează cu banii europeni poate ajunge și la 6.000 de lei în plus pe lângă salariu. În același timp, un primar de comună a primit 3.000 de lei.
Te-ar putea interesa și: Majorarea salariilor bugetarilor din România, un „pas mare și sigur” spre o criză economică: „Efectul este foarte periculos”
Guvernul are în plan să reducă sporurile și să scadă veniturile angajaților din sectorul public care nu obțin finanțare europeană. Ca rezultat, anumite categorii de angajați ar putea să-și vadă salariile reduse cu până la 50%. Cei care nu au adus fonduri europene sau au proiecte blocate riscă să piardă aceste sporuri, care sunt aplicabile inclusiv pentru primari. Mai precis, aceste măsuri vizează persoanele care nu au obținut finanțare europeană sau au proiecte blocate.
Recent, Marcel Ciolacu a avut și un mesaj pentru angajații din aparatul de stat care ar urma să fie afectați de această decizie, dar și de alte decizii la care se lucrează în această perioadă.
Într-o intervenție televizată, Marcel Ciolacu le-a transmis angajaților de la stat că nu a făcut amenințări atunci când a vorbit despre protestele pregătite de bugetari. El a explicat faptul că i s-a transmis că cererea pe care le-a oferit-o acestora nu este satisfăcătoare.
„Fiecare om are dreptul să facă… am auzit şi eu acuma că am ameninţat. Nu am ameninţat pe nimeni. (…) Am înţeles de la angajaţii din Guvern că nu e suficient cât a propus Guvernul cinci cu cinci (procente, majorări salariale – n.r.) şi au făcut grevă. Eu atât pot, Guvernul României atât… ca să fie sustenabil, nu poate mai mult. Eu lucrez foarte bine la Guvern. Am zis: dom-le, dacă nu vă convine – ca şi dvs., dacă nu vă mai convine, staţi la televiziune, vreţi să vă mutaţi la altă televiziune ,spuneţi: dacă nu-mi măreşti salariul plec – am zis: dom-le, dacă e aşa de rău la Guvernul României, daţi-vă demisia! Eu nu am ameninţat pe nimeni, eu am zis: dom-le, eu atât pot!”, le-a transmis Ciolacu angajaților de la stat.
Citește și: Categoriile de bugetari care vor beneficia de măriri salariale de până la 500 de lei