Guvernul aruncă un nou colac de salvare Tarom, operatorul aerian de stat care în ultima perioadă se confruntă cu o criză financiară profundă care a pus în pericol funcționarea și viitorul companiei. După cum a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, compania a primit un ajutor de stat de 410,04 milioane de lei, aproximativ 100 de milioane de euro, notează Agerpres.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat aprobarea unui ajutor de stat în valoare de 80 de milioane de pentru Tarom. Dacă situația companiei evoluează așa cum speră guvernanții, există posibilitatea ca operatorul aerian să termine anul 2024 pe profit. Trebuie preciza și că ajutoru aprobat în ședința de Guvern, este acordat în baza unei decizii emise de Comisia Europeană pe 29 aprilie 2024.
„Am aprobat astăzi în ședința de Guvern ajutorul de stat pentru Tarom!
Acest ajutor, cu valoare de 471,04 milioane de lei, este acordat în baza unei decizii emise de Comisia Europeană în data de 29 aprilie 2024”, a transmis ministrul Transporturilor.
Te-ar putea interesa și: Comisia Europeană a avizat ajutorul de stat pentru TAROM. Compania aeriană primește 80 de milioane euro
Conform ministrului Grindeanu, ajutorul alocat Tarom are trei destinații. Astfel, până la 214,3 milioane lei reprezintă ajutor de restructurare și urmează să fie acordat sub formă de capitalizare în anul 2024. La acestea se mai adaugă 12,51 milioane lei, pentru majorarea de capital social care a avut loc în anul 2023. În plus, Tarom primește 244,22 milioane lei și împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020 și dobânzile aferente actualizate.
În mesajul său, Grindeanu mai explică faptul că Tarom va utiliza suma de 214,3 milioane lei destinată capitalului de lucru pentru a acoperi deficitul de lichiditate și a echilibra financiar compania în acest an fiscal. În teorie, aceste măsuri vor crea contextul necesar pentru rentabilizarea și revenirea pe profit a companiei încă din acest.
„TAROM va utiliza cele 214,3 milioane de lei (cu destinație de capital de lucru) pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară a companiei în anul 2024. Prin aceste operațiuni se va crea contextul rentabilizării companiei și trecerii acesteia pe profit încă din 2024.
Decizia de astăzi reprezintă un pas important pentru salvarea companiei TAROM, un brand național și internațional cu tradiție în domeniul aviatic”, a mai adăugat Sorin Grindeanu.
La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda transportatorului aerian național Tarom un ajutor de restructurare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei).
Această măsură va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, minimizând totodată denaturările concurenței. Pe 28 mai 2021, România a trimis la Bruxelles un plan de restructurare pentru Tarom, care prevede un set de măsuri pentru raționalizarea operațiunilor, reînnoirea flotei învechite și reducerea costurilor.
În iulie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă aceste măsuri sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat. În timpul investigației, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate de Comisie.
Citește și: Animawings, cel mai mare rival al TAROM, lansează noi rute de zbor. Nu o să îți vină să crezi cât costă!