Guvernul și sindicatele au convenit ca salariile din anumite domenii vor crește semnificativ. Salariul minim brut în construcții va ajunge la 4.582 lei, iar cel din agricultură și industria alimentară la 3.436 lei, pentru ca salariile angajaților din aceste sectoare să nu scadă să după ce Executivul a decis reintroducerea contribuțiilor la sănătate (CASS), conform datelor transmise de Economedia.
În momentul actual, salariul minim brut în construcții este de 4.000 lei, dar nu se plătesc contribuții de sănătate, așa că salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei. Sindicaliștii afirmaseră că dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 lei, dar se reintroduc contribuții la sănătate, atunci salariul net scade cu 56 lei, la 3.094 lei.
Te-ar putea interesa și: Olguța Vasilescu, fostul Ministru al Muncii, noi detalii asupra recalculării pensiei: „Lucrurile arată bine și vă dau eu garanția.”
Cât despre agricultură și industria alimentară, salariul minim brut era de 3.000 lei și a fost majorat de la 1 octombrie la 3.300 lei, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară. Dacă s-ar reintroduce contribuții la sănătate, la un salariu minim de 3.300 lei, asta ar însemna pentru salariații din sector o reducere a salariului net de 94 lei.
Guvernul voia inițial să majoreze salariile din construcții la 4.500 lei, dar a retras ordonanța, pentru că unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate, potrivit sursei.
„Protejăm veniturile și puterea de cumpărare ale angajaților din construcții, din sectorul agricol și din industria alimentară. Împreună cu partenerii sociali – sindicatele și patronatele – am găsit soluțiile pentru ca oamenilor care lucrează în aceste domenii să nu le fie afectate veniturile după aplicarea noilor reglementări fiscale”, a afirmat prim-ministrul.
Reprezentanții sindicatelor și patronatelor au apreciat faptul că această măsură, calificată drept una corectă, a fost luată în urma consultărilor cu partenerii sociali.
De asemenea, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social a fost abordată și tema legată de stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național începând cu anul 2024. Premierul a subliniat disponibilitatea Guvernului de a continua consultările și în această privință.
„Așa cum este normal, Guvernul va avea consultări permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernării, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național face parte din preocupările noastre comune”, a subliniat șeful Executivului.
Luna trecută, Purtătorul de cuvânt al Guvernului a oferit declarații contradictorii, în urma ședinței Executivului, spunând că se așteaptă intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea înainte de a da o nouă ordonanță pentru majorarea salariului minim în construcții, deși acest lucru ar însemna o scădere a salariilor nete.
„Pentru a evita eventuale scenarii care au rezultat din calculele făcute împreună cu Ministerul Finanțelor, e oportun să așteptăm întâi intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru a da ulterior majorarea anunțată prin ordonanță de urgență.Premierul a dat sarcină ministerelor să vină cât mai repede cu o soluție care să asigure o creștere netă a salariilor, inclusiv după intrarea în vigoare a proiectului de lege”, anunțase el.