Proiectul propus de Guvern prevede prorogarea mai multor articole din noua lege a Educației, abia intrată în vigoare în septembrie, printre care și cel privind cheltuielile cu formarea continuă a profesorilor.
Un proiect de OUG privind măsurile bugetar fiscale pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe prevede amânarea cu un an față de termenul prevăzut în legea Educației, privind acordarea banilor pentru “cheltuielile de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.
Potrivit documentului, “prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3), (7), se prorogă până la începutul anului școlar 2025-2026”.
În plus, și cheltuielile cu formarea continuă sunt amânate tot cu un an.
La art. 139, alin. (2) lit. d) este prevăzut că “finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează:
d) cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul”.
Alin. (3) Costul standard pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute cu formarea continuă, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;
c) cheltuieli cu bunuri și servicii, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;
În plus, Guvernul amână reducerea normei didactice pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și grad didactic I, prevăzută în Legea învățământului preuniversitar, până la începutul anului școlar 2025-2026, potrivit aceluiaşi proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor.
Norma didactică va fi redusă de la 18 la 16 ore pentru profesorii care au peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I și ar fi trebuit să se aplice din 2024-2025, potrivit metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2024-2025, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei pe 15 noiembrie 2023, pentru o perioadă de 10 zile calendaristice.