Țara noastră riscă amenzi uriașe din cauza depășirii termenului impus de către Parlament. Guvernul încearcă să evite aceste penalizări și pune pe masă o nouă ordonanță care are ca scop eliminarea și înlocuirea a toate elementelor de plumb din clădirile din România, scrie infofinanciar.ro.
Se va evita, în acest fel, contaminarea rețelei de distribuție a apei. Pentru fiecare zi de întârziere, statul român este sancționat cu suma de 1.692.000 de euro la care se mai adaugă penalități de 122.670 de euro.
Cel mai important aspect pe care îl cuprinde noua OUG este schimbarea tuturor elementelor de plumb din toat clădirile, blocurile de locuințe, construcțiile rezidențiale sau administrative. În acest fel este eliminat riscul de contaminare al apei, plumbul fiind un material puternic radioactiv.
Nu este cunoscut, însă, numărul exact de clădiri care vor fi supuse acestui proces. Autoritățile sunt, în acest fel, obligate să realizeze cât mai repede cu putință o listă cu toate construcțiile în care se regăsesc elemente de plumb. Acest lucru va fi posibil imediat ce legea va intra în vigoare.
În momentul în care toate necunoscutele vor fi aflate, asociațiile de proprietari și administratorii clădirilor publica vor datele către Ministerul Dezvoltării care vor ajuta la centralizarea și elaborarea de propuneri care să ajute la soluționarea problemei elementelor de plumb.
În România, conform datelor Institutului Național de Statistică, 28% din populație nu are acces la apă potabilă prin sisteme centralizate și consumă apă din puțuri, fântâni și alte surse nesigure. OUG are ca scop micșorarea procentului de 28%, ridicând standardele de măsurare a calității apei.
În ședința de Guvern se vor mai da spre aprobare și alte proiecte. De exemplu, investițiile în siguranța rutieră sau proiectul pentru întărirea disciplinei în construcții la nivel național.
Te-ar mai putea interesa: Cât câștigă minerii care îşi riscă viaţa în carierele din Oltenia. „Voi face plângere la DNA”