În ultima perioadă, pe agenda publică, s-a aflat o posibilă nouă creștere a veniturilor cu salariul minim. Dezbaterile pe această temă au continuat și pe fondul deciziilor luate la Bruxelles pe tema unui salariu minim european. După cum transmite Realitatea, săptămâna viitoare încep discuțiile din Consiliul Național Tripartit, unde reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor se vor întâlni cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta detaliile creșterii venitului minim pe economie.
Informațiile din spațiul public arată faptul că salariul minim brut ar urma să ajungă la 3.700 de lei, 2217 lei net dacă se păstrează actualul sistem de taxare și impozitare. Cu toate acestea, patronii afirmă că nu pot să suporte o creștere a salariului începând din luna iulie, mai ales că este posibil să fie eliminată facilitarea fiscală în valoare de 200 de lei.
În cursul săptămânii viitoare, ar urma să aibă loc Consiliul Național Tripartit la Palatul Victoria. În cadrul acestei ședințe, reprezentanții patronatelor, sindicatelor și premierul Marcel Ciolacu vor discuta modul în care ar putea crește salariul minim, precum și data de intrare în vigoare a acestei majorări.
Te-ar putea interesa și: Marius Budăi, noi informații despre salariul minim european. Se pregătește o măsură de mare impact la Guvern
Într-un comunicat de presă recent, PSD a transmis că își propune să introducă salariul minim european în România până la sfârșitul anului 2024. Propunerea ar urma să fi transpusă într-un proiect de lege de către ministrul Muncii.
„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat de presă.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim ar urma să crească la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie 2024. Această măsură va aduce veniturile românilor la un nivel adecvat pentru implementarea mecanismului de majorare automată a salariilor, în conformitate cu prevederile directivelor europene.
Eforturile de a introduce salariul minim european ar urma să aducă beneficii semnificative, în special pentru angajații din sectorul privat, unde există cea mai mare concentrație de salariați care sunt plătiți la acest nivel minim, se precizează în comunicat.