A avut loc a cincea ediție a Festivalului Kurtoșkalacs și delicii dulci de la Sfântu Gheorghe, care a avut loc la sfârșitul săptămânii. În cadrul acestui fetsival oamenii au putut să se bucure de un kurtoș cu totul și cu totul special: „Kurtoșul de aur” – poleit cu o foiță de aur comestibilă de 24K. Acesta a fost adjudecat unui medic chirurg din Cluj pentru sum ade 1.000 e lei.
„Kurtoșul de aur” a avut în compoziția sa foiță de aur comestibilă, iar banii obținuți din licitația realizată în decusrul zilei de duminică au fost redirecționați Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe derulând mai multe programe caritabile. „Masa pe roți” este unul dintre programele caritabile care asigură o masă caldă în fiecare zi câtorva persoane vârstnice din muncipiu.
Vezi mai multe despre: Nimeni nu ar fi crezut! Cât a putut să plătească un român pentru un Kurtos Kalacs. „E un oraș mai amărât cu milioane de turiști. Au ce învăța de la noi: lăcomia!”
Acest festival a putut să ajute oamenii care se află în situații precare și nu au posibilitatea de a se bucura de micile bucurii ale vieții. Așadar, cu multă voință, iubire și dornicie s-a ajuns la aceste fapte caritabile care au ajutat foarte multe suflete.
„Am putea crede că kurtosul de aur există doar în poveşti. Anul acesta, la festivalul Cozonacului Kurtos s-a dovedit că, cu puţin altruism, iubire şi dorinţă de a ajuta, poveştile pot deveni realitate. Mulţumim organizatorilor că s-au gândit la organizaţia noastră şi suntem recunoscători pentru donaţia primită, care sprijină programul nostru de Masa pe Roţi.”, a declarat Serviciul de Ajutor Maltez prin intermediul paginii sale de Facebook, conform celor de la Ziare.com.
Turiștii și locuitorii au avut parte de experiențe culinare inedite din punct de vedere al dulciurilor, iar aceștia au putut cunoaște oameni talentați în bucătărie. Organizația de Tineret din Sântionlunca a preparat un colac secuiesc. Acesta a avut o loungime de 20 de metri, iar pentru acesta au fost folosite 60kg de făină, 10kg de unt, 20kg de zahăr, jumătate de kilogram de drojdie și de aceeși cantitate de sare, 6 kg de coajă de lămâie, 1kg de zahăr vanilinat și 25 de litri de lapte.
S-au organizat două categorii în cadrul acestui festival: Kurtoșkalacs preparat după rețete tradiționale și Kurtoșkalacs Regândit
În cadrul primei categorii a fost acordat titlul de Kurtoșkalacsul Anului în Ținutul Secuiesc, iar acesta a fost câștigat de familia Simon din localitatea covăsneană Sântionlunca, iar premiul a fost în „valoare” de 720 de kg de făină.
A doua categorie intitulată Kurtoșkalacsul reinterpretat al anului a avut temă „kurtoș neîndulcit”. Echipa Marica a fost cea câștigătoare din Sânmartin, județul Harghita, preparând un kurtoș cu cașcaval, chimen și leurdă, iar echipa a fost premiată cu 110 kg de zahăr, o paletă de cărbune, dar și brânză raclette maturată timp de 491 de zile.
Festivalul a exploatat multiple rețete de kurtoș și dulciuri, iar oamenii au avut parte de varietate de gusturi, ingrediente, plating, iar lista poate continua. Acest festival a fost organizat de Consiliul Județean Covasna, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Agrosic, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Asociația Organizațiilor de Fermieri din Ținutul Secuiesc în colaborare cu mai mulți, potrivit celor de la Ziare.com
Vezi mai multe despre: Un vlogger olandez este fascinat de România. Turistul vizitează a doua oară țara noastră: „Nu sunt multe care să rivalizeze cu România”