- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Haos în sistemul de pensii! Mii de pensionari riscă să aștepte luni întregi pentru pensie!

29 Sep, 17:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Este posibil ca pensionarii să mai aștepte luni bune după pensie. Ce se întâmplă cu sistemul public?
Haos în sistemul de pensii! Mii de pensionari riscă să aștepte luni întregi pentru pensie!

Pensionarii care doresc recalcularea pensiei ar putea fi nevoiți să aștepte luni întregi înainte de a primi pensia actualizată, conform noilor reglementări din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, potrivit newsweek.ro.

În mod normal, termenul legal pentru soluționarea acestor cereri este de 45 de zile, însă, dacă documentele sunt incomplete sau conțin erori, acest termen poate fi prelungit cu încă 30 de zile, ajungând la un total de 75 de zile.

Directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, Maria Andronache, a explicat că întârzierile sunt perfect legale și că extinderea termenului este necesară în cazul în care cererea trebuie completată sau anumite documente trebuie refăcute.

Te-ar mai putea interesa și: Ce tipuri de pensii se transformă automat și ce condiții trebuie să îndeplinești!

Pensie

foto: pensie

Haos în sistemul de pensii! Mii de pensionari riscă să aștepte luni întregi pentru pensie!

Aceasta a spus că recalcularea pensiei nu poate fi efectuată până când nu sunt îndeplinite toate condițiile impuse de lege, iar în anumite cazuri, pensionarii trebuie să refacă sau să adauge documente justificative.

Pensionarii sunt, astfel, afectați de aceste întârzieri și  riscă să aștepte până la două luni sau mai mult pentru a primi pensiile recalculare și eventualele majorări. În loc să beneficieze rapid de sumele suplimentare, aceștia vor trebui să se conformeze procesului birocratic prelungit.

Maria Andronache a atras atenția asupra pregătirii și depunerii corecte a documentelor necesare, pentru a evita întârzierile suplimentare.

Șefa Casei Județene de Pensii (CJP) Iași a anunțat că termenul legal pentru soluționarea cererilor de recalculare a pensiilor este de 45 de zile. Totuși, în cazurile în care documentele sunt incomplete sau necesită modificări, acest termen poate fi prelungit cu încă 30 de zile, conform legii.

Recalcularea pensiilor poate dura până la 75 de zile, acest lucru fiind justificat din punct de vedere legal.

„Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile.

Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a precizat șefa CJP Iași.

Te-ar mai putea interesa și: Casa Națională de Pensii face schimbări. Ce se va întâmpla de acum înainte cu veniturile pensionarilor