Aproximativ 700 de pensii au fost calculate greșit în București, ceea ce a generat haos. A fost haos și în județul Ilfov, unde procesul de recalculare a întâmpinat dificultăți. Casa de Pensii Ilfov a transmis că mii de decizii de pensionare nu au fost încă emise, arată Realitatea.
Eugenia Tiniuc a declarat, în cadrul unei intervenții la Realitatea Plus, că deși există și o serie de mici erori în recalculare, o parte din întârzierea în emiterea deciziilor nu este neapărat rezultatul unor greșeli, ci din motive obiective de natură administrativă și tehnică.
Au fost erori tehnice și dificultăți legate de transferul dosarelor între instituții.
Tiniuc a precizat că în Ilfov, în primele patru săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, s-au înregistrat un volum mare de activitate, cu 5.600 de audiențe și 1.937 de cereri de recalculare. Dintre acestea, 611 cereri au fost deja selectate pentru revizuire și se află în procesul de recalculare.
Un număr semnificativ de cereri nu a fost încă soluționat. Aproape 5.000 de cereri de recalculare rămân nesoluționate.
„Diferențele pot fi și de ordin tehnic, ele pot fi si din transferul dosarelor, din recalculările multiple. (…) La Casa de Pensii Ilfov, în cele 4 săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, au fost 5.600 audiențe, 1937 de cereri de recalculare, dar cele la care trebuia făcută revizuire avem 611 cereri, deja sunt selectate. Marea majoritate a deciziilor sunt pentru pensii sub 1281, pensionarul a văzut că suma este mai mică și imediat a înregistrat cerere”, a afirmat șefa Casei de Pensii Ilfov.
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat că nicio pensie nu scade în urma recalculării efectuată în baza noii legi a pensiilor, inclusiv în cazul drepturilor cuvenite pensionarilor care au muncit în condiţii grele de muncă.
„Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiţii grele! De aceea, ne-am şi luptat să ţinem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remuşcare, prin PNRR. Nicio pensie nu scade în urma recalculării – a fost condiţia esenţială pentru a adopta această lege. Astfel, am putut să-i protejăm pe toţi pensionarii care, fără a avea vreo vină, au primit de-a lungul timpului pensii mai mari decât cele cu aceeaşi bază contributivă şi cu aceleaşi condiţii de muncă. Şi, contrar minciunilor celor care au redactat PNRR, doar 4,4% din totalul pensiilor se află în această situaţie. Inclusiv aceste pensii vor rămâne la acelaşi nivel, pentru că am reuşit să-i convingem pe reprezentanţii Comisiei Europene că nu e corect şi nici constituţional să li se şteargă drepturile cuvenite pensionarilor care au muncit în condiţii grele de muncă”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Se anunţă facturi uriaşe pentru români la iarnă. Cine va ajunge să plătească 900 lei pe lună la bloc