Românii vor fi obligați să colecteze selectiv și deșeurile textile. Asta înseamnă lenjerii de pat, perdele sau covoare, nu doar haine, informează ProTV.
De la 1 ianuarie 2025, o directivă europeană obligă primăriile să amplaseze containere speciale. Potrivit sursei citate, o cantitate uriașă de textile ajunge la noi și din Italia ori Germania.
În țara noastră colectarea de textile a însemnat până de curând doar inițiativa câtorva magazine de haine. Restul ajungea în gropile de gunoi, ori în natură.
„Să ne gândim doar când spunem textil mă refer și la bumbac și lână, dar și amestecuri cu vâscoză și cu alte tipuri de materiale care sunt imposibil de separat și dacă nu pot să le separ nici, nu știu ce să fac cu ele după aceea. Deci cred că în momentul de față, această obligație de a colecta separat deșeurile textile trebuie completată și cu niște instrumente de a avea ce să faci cu ele după ce le colectezi”, spune Raul POP, director de Programe ECOTECA.
Producătorii vor fi responsabili pentru crearea și finanțarea sistemelor care asigură reutilizarea și reciclarea hainelor la sfârșitul utilizării acestora, pentru a preveni depozitarea lor în gropile de gunoi, conform declarațiilor lui Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”, a precizat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Țara noastră are cea mai mică taxă de depozitare a deșeurilor în gropile de gunoi – 50 de euro pentru o tonă față de 500 de euro în statele vestice. Din această cauză, în România intră ilegal cantități uriașe de materiale textile.
Potrivit Agenţiei europene pentru mediu, europenii folosesc aproximativ 26 de kilograme de textile în fiecare an și aruncă la gunoi aproape jumătate. Pentru hainele pe care le foloseşte de-a lungul vieții un singur om e nevoie de 391 de kilograme de materie primă, 400 de m2 de teren, 9 m3 de apă.
Vezi și: Reciclarea în România, un succes. „PET-urile, puse în linie, ar putea înconjura Pământul de 5 ori”