România încă se bucură de o faună diversă, iar prezența urșilor este o mărturie a acestui lucru. Din nefericire, prezenta acestora de multe ori în zone locuite sau tranzitate de oameni reprezintă un risc tot mai mare. Cu peste 7.000 de exemplare, întâlnirile neplăcute între oameni și aceste animale sunt din ce în ce mai frecvente, fiind semnalate autorităților în mod constant. Aceste date sunt centralizate de Ministerul Mediului și folosite pentru a crea hărți de risc detaliate, care ar putea fi esențiale pentru prevenirea incidentelor, notează Știrile Pro TV.
WWF-România, împreună cu partenerii săi din proiectul ConnectGREEN, au realizat hărți ale zonelor critice de conectivitate care arată unde este cel mai probabil să întâlnești aceste animale. Munții Carpați, unde trăiesc între 6.400 și 7.200 de urși, sunt o zonă cu un risc ridicat de întâlniri. Aceste hărți includ și cazurile raportate în presă despre atacurile urșilor asupra oamenilor.
Cristian Remus Papp, coordonatorul departamentului Specii și Arii Protejate WWF-România, a subliniat că există suficiente resurse pentru a avea o imagine clară al zonelor de risc. Este necesar doar ca Ministerul Mediului să centralizeze datele și să le facă publice, pentru ca aceste informații să fie accesibile tuturor și să contribuie la siguranța populației.
Te-ar putea interesa și: Sorin Grindeanu: Centura Timișoarei a ajuns la 80%. Ce spune ministrul despre „celebra autostradă pentru urși”
Ministrul Mediului a subliniat că, în Munții Carpați, urșii reprezintă peste 40% din populația de urși a Europei. Deși această bogăție a biodiversității este valoroasă, ea începe să amenințe siguranța populației. În ultimele două decenii, aceste animale au ucis 26 de persoane și au desfigurat 274 de oameni în România. Recent, o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul montan Jepii Mici din Bucegi, marcând cea de-a 27-a victimă.
În acest context, Mediului a solicitat Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populației de urs brun din Europa și să analizeze dacă este necesară actualizarea statutului lor de protecție. Aceste hărți de risc sunt esențiale pentru a preveni incidentele și pentru a proteja viețile oamenilor. Este imperativ ca autoritățile să centralizeze și să publice aceste informații pentru a asigura siguranța publicului.