Hidroelectrica vine în fața investitorilor de la Bursa de Valori București, având o evaluare între 42.3 și 50.4 miliarde de lei, informează profit.ro. Românii pot achiziționa 78 milioane de acțiuni la prețul maxim de subscriere de 112 lei.
Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acțiuni din Hidroelectrica, în această dimineață. Acest lucru înseamnă puțin peste 17% din pachetul deținut, la o valoare nominală de 10 lei / acțiune. În primele minute, s-au depus deja oferte în valoare de peste 26 milioane de lei din partea micilor investitori.
Citește și: Decizie radicală la Netflix! Ce are de gând să facă compania, după ce acțiunile au scăzut cu 2%
Oferta a început astăzi. Va fi derulată până pe data de 4 iulie. Se estimează că admiterea și începerea tranzacției pe BVB va avea loc pe data de 12 iulie. Acțiunile sunt ofertate într-un interval de preț de 94 – 112 lei/acțiune (respectiv până la aproape 8.7 miliarde de lei). Acest lucru înseamnă că indicatorul P/E, care raportează prețul acțiunii la profitul companiei, este între 9.6 și 11.4.
Pentru tranșa investitorilor de retail, prețul fix este de 112 lei/acțiune. Ei au dreptul la o reducere de 3% din tariful de ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele 5 zile lucrătoare ale ofertei. Hidroelectrica nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei și nu va beneficia de fondurile obținute. Fondul le-a oferit Coordonatorilor Globali Comuni „Opțiunea de Supra-Alocare”, reprezentând până la 15% din Acțiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 zile calendaristice de la admitere.
Trei grupuri de investitori români au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul ofertei. Au încheiat un acord de investiții cu Hidroelectrica și Fondul. Investitorii principali s-au angajat să cumpere în total de 2.24 miliarde de lei în acțiunile la Prețul de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.
Hidroelectrica și Fondul Proprietatea vor avea mai multe interdicții de înstrăinare a acțiunilor începând cu data de 22 iunie 2023. Perioada se încheie la 180 zile de la data admiterii, iar acționarul majoritar va fi supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie la 12 luni de la data admiterii, sub rezerva anumitor excepții.
Vezi și: Cutremur la Microsoft! Doi directori au vândut acțiuni ale companiei de 6 milioane de dolari