Companiile românești se confruntă cu o adevărată criză! Patronii nu reușesc să aducă oameni nici măcar pentru susținerea interviului, susține m.ziare.com.
Domeniile de activitate din țară sunt afectate sever de lipsa persoanelor interesate să se angajeze în posturile vacante. Cele mai vulnerabile la ora actuală sunt cel al construcțiilor și Horeca. Patronii se plâng că nu reușesc să găsească forță de muncă, având în vedere că mulți cetățeni preferă să lucreze în afara țării.
Statul român trece printr-o situație nefericită. Patronii nu reușesc să aducă oameni nici măcar la interviu. Mulți dintre români preferă să găsească locuri de muncă în afara țării, acolo unde salariul și condițiile sunt mult mai generoase. Companiile din țară nu reușesc să acopere forța de muncă. O tânără care desfășoară activități în domeniul Horeca a povestit în mediul online care este situația pe care o confruntă la momentul actual. Conform acesteia, mulți dintre oamenii care aplică pentru posturile vacante nici măcar nu ajung la interviu.
Acest lucru amplifică gravitatea situației, având în vedere că oricum numărul persoanelor interesate este redus. Tânăra a explicat că nici măcar anunțurile de angajare în cele mai cunoscute platforme din online nu au reușit să îmbunătățească situația. Aceasta a explicat că a investit peste 350 euro pentru promovarea posturilor vacante, dar cu toate acestea, nu a reușit să completeze echipa de angajați.
„În afară de a posta un anunț de angajare pe platformele bine cunoscute (Ejobs, Best Jobs, etc) unde găsești în ziua de azi, un om care măcar să se prezinte la interviu, deși ceea ce aș aprecia și mai mult, ar fi un om care să aibă cel puțin dorința de a își face simțită prezența în ziua în care este la job? Menționez ca domeniul e Horeca (cafenea)”, spune tânăra.
„Nu mai vreau EJobs și Best Jobs. Am plătit 350 euro anul trecut pe la început. Am avut acces la 15 aplicanți dintre care 1 a venit la interviu, din vreo 5 programați. Că restul nu au răspuns sau de la telefon au spus că nu vin.
Și fata care a venit, a stat 4 zile (în afară că nu putea lucra de unghii și de iubit care venea și stătea cu ea efectiv acolo) și seara la 9 a dat mesaj că a doua zi nu mai vine. Și NU! Nu a fost tratată altfel decât cu cea mai frumoasă atmosferă, atenție, blândețe, etc”, completează autoarea postării pe pagina de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Salariul din HoReCa ajunge chiar și la 1.000 de euro. Cum s-a schimbat sectorul după pandemie. Deficitul cu care se confruntă industria
În secțiunea de comentarii, mai multe persoane au reacționat, de la angajați și până la alți patroni din Horeca. O femeie cu experiență în speciality coffee i-a atras atenția autoarei postării, cu privire la salariile care există în România în acest sector de lucru. Aceasta a ironizat mai mult sau mai puțin plângerile aduse de tânăra antreprenoare, adresând următoarea întrebare: „Îmi dai 4000 de lei și vin? Sau, cât era parcă, vreo 2300?”. Autoarea nu s-a putut abține și a dat un răspuns.
„Ce mișto era dacă te opreai acolo unde ai pus întrebarea „Îmi dai 4000 de lei și vin?” După care ai și continuat și m-ai certat preventiv. Eșți candidatul ideal cu tot ce ai spus (făcându-mă că nu am observat ironia din mai tot textul), mai puțin atitudinea.
Și da, ți-aș da 4000 lei și chiar mai mult. Dar nu, mersi. Crezi tu că acolo în Belgia își permite să vorbească așa la „patron”? În plus, salariul de 1000 euro este și în România în acest domeniu și chiar mai mult de atât.Însă vorbesc de barista cu pasiune pt lumea asta, care știe diferența dintre un espresso și un expreso!
Sunt la noi băieți foarte buni în domeniu, merg la concursuri, câștigă premii. Și au nu 1000 euro venituri, ci de la 2000 în sus (cei care încă mai sunt angajați). Majoritatea au cafenelele lor sau sunt asociați. Doamne ajută să întâlnesc și eu un astfel de om! Sunt foarte rari”, răspunde tânăra antreprenoare la comentariul adresat.
În secțiunea de comentarii, inclusiv specialiști în recrutare și-au făcut apariția și au prezentat realitatea din spatele situației prezentate. Unul dintre aceștia susține că salariul oferit trebuie să fie mult mai decent, pentru a găsi oameni.
„Nu sunt expert în Horeca, dar sunt expert în recrutare. Sunt 2 realități: 1) cel care nu are chef de muncă, pe 1000 sau 10.000 E la fel de miserupist va fi. 2) mai bine iei un om „neînvatat” și îl „modelezi” după cum au nevoie, îi arăți suportul emoțional și importantă umanizării comportamentului,și o să îți faci un angajat loial și permanent. Cea mai mare problemă a actualității este superficialitatea.
Oferiți un salariu decent, nu unul mizer, și un mediu de lucru plăcut și veți găși oameni. Puneți în anunț salariu, să știe omul la ce se așteaptă, altfel va pierdeți reciproc timpul. Nimeni nu merge la Job de amorul artei”, spune specialistul.