- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Hotărâre fără precedent în România. Problemele provocate de furtuna Ashley ar putea fi începutul unui dezastru natural

25 Sep, 15:19 • Bumbeneci Diana
După ciclonul Boris, furtuna Ashley este următoarea problemă cu care se confruntă România zilele următoare. Autoritățile sunt gata să ia decizii fără precedent pentru a putea proteja populația.
Hotărâre fără precedent în România. Problemele provocate de furtuna Ashley ar putea fi începutul unui dezastru natural

Ministrul Mediului Mircea Fechet a ieșit public cu noi declarații prin intermediul cărora a transmis că datele prognozate cu privire la precipitațiile și creșteri ale debitelor râurilor sunt reale și că vor aduce un real pericol în România din cauza fenomenului „Ashley”. Oficialul a transmis că ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu și roșu și a subliniat că vineri va decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.

Problemele provocate de furtuna Ashley duc la decizii majore în România

„Datele de la Centrul European confirmă prognoza anterioară. În 30 septembrie – 3 octombrie, în sud și centru, se va simți ciclonul. În Oltenia și Muntenia vor fi precipitații 100 l/mp, care ar putea determina creșteri ale debitelor.„, a spus Fechet.

Cât despre situația de pe Dunăre, debitul maxim nu va depăși la Baziaș 8000 mc/s.  Specialiștii au confirmat, încă de acum câteva zile, că vârful viiturii ar putea fi pe 30 septembrie sau 1 octombrie. Pe sectorul românesc al Dunării putem înregistra viituri importante pe Jiu, Olt, Argeș-Vedea, debitele ar putea atinge 9000-9500 mc/sec, a spus ministrul.

Citește și: Un nou buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice. Mircea Fechet: „Am ținut foarte mult să avem un buget record”

Tot în acest context, oficialul a mai explicat că este nevoie de liniștirea populației și a menționat măsurile care s-au luat.

Inundațiile provocate de ciclonul Boris ar putea continua și din cauza fenomenului meteo „Ashley”
Inundațiile provocate de ciclonul Boris ar putea continua și din cauza fenomenului meteo „Ashley”

„Nu ar trebui să ne alarmeze.

E risc crescut de inundații pe râurile mici din cele 3 bazine. Am putea avea avertizări de cod portocaliu sau roșu. Apele Române a pregătit echipele și materialele necesare pentru a interveni în bazinele afectate.

Am dispus închiderea cu panouri a breșei de pe Râul Olt, continuăm lucrările de consolidare cu saci la Ciocnești și alte localități.

Vineri vom decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.

Fac apel către cetățeni să fie vigilenți și să asculte sfatul autorităților, situațiile poate evolua rapid. Informările vor fi actualizate în permanență. Oamenii ar trebui să fie atenți la informațiile din spațiul public

În acest moment nu există nicio măsură de evacuare, măsura poate fi luată de Comitetul pentru situații de urgență.

Primarii trebuie să comunice cu persoanele vârstnice, la nivelul comunităților mici se știe unde sunt persoane imobilizate.

Eu am făcut propria analiză la minister pe fiecare oră începând cu ziua de miercuri, sunt convins că fiecare entitate responsabilă își face analiza proprie.

Decizia de evacuare a populației, în niciun caz, nu se ia la Ministerul Mediului. Aș aminti Departamentul pentru Situații de Urgență. Nu pot să spun eu nimănui ce să facă”, a declarat ministrul Mediului.

Furtuna Ashley este tot mai aproape de România și aduce temperaturi scăzute și vreme extremă chiar și la finele acestei luni. Conform informațiilor transmise de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie, furtuna va lovi țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni. Sunt șanse ca ploile abundente să aibă loc în aceeași perioadă în care este așteptată și viitura de pe Dunăre.

Hidrologii au actualizat prognoza cu privire la debitele Dunării și anunță că valoarea maximă de 8000 mc/s va fi în 1 octombrie, mai târziu decât data anunțată inițial – 29 – 30 septembrie.

Citește și:Dezastrul climatic NU s-a terminat. După ciclonul Boris, România va fi lovită de furtuna Ashley

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult