Ministrul Mediului Mircea Fechet a ieșit public cu noi declarații prin intermediul cărora a transmis că datele prognozate cu privire la precipitațiile și creșteri ale debitelor râurilor sunt reale și că vor aduce un real pericol în România din cauza fenomenului „Ashley”. Oficialul a transmis că ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu și roșu și a subliniat că vineri va decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.
„Datele de la Centrul European confirmă prognoza anterioară. În 30 septembrie – 3 octombrie, în sud și centru, se va simți ciclonul. În Oltenia și Muntenia vor fi precipitații 100 l/mp, care ar putea determina creșteri ale debitelor.„, a spus Fechet.
Cât despre situația de pe Dunăre, debitul maxim nu va depăși la Baziaș 8000 mc/s. Specialiștii au confirmat, încă de acum câteva zile, că vârful viiturii ar putea fi pe 30 septembrie sau 1 octombrie. Pe sectorul românesc al Dunării putem înregistra viituri importante pe Jiu, Olt, Argeș-Vedea, debitele ar putea atinge 9000-9500 mc/sec, a spus ministrul.
Tot în acest context, oficialul a mai explicat că este nevoie de liniștirea populației și a menționat măsurile care s-au luat.
„Nu ar trebui să ne alarmeze.
E risc crescut de inundații pe râurile mici din cele 3 bazine. Am putea avea avertizări de cod portocaliu sau roșu. Apele Române a pregătit echipele și materialele necesare pentru a interveni în bazinele afectate.
Am dispus închiderea cu panouri a breșei de pe Râul Olt, continuăm lucrările de consolidare cu saci la Ciocnești și alte localități.
Vineri vom decide cu autoritățile locale și naționale, dacă este nevoie de alertă generală în zonele afectate.
Fac apel către cetățeni să fie vigilenți și să asculte sfatul autorităților, situațiile poate evolua rapid. Informările vor fi actualizate în permanență. Oamenii ar trebui să fie atenți la informațiile din spațiul public
În acest moment nu există nicio măsură de evacuare, măsura poate fi luată de Comitetul pentru situații de urgență.
Primarii trebuie să comunice cu persoanele vârstnice, la nivelul comunităților mici se știe unde sunt persoane imobilizate.
Eu am făcut propria analiză la minister pe fiecare oră începând cu ziua de miercuri, sunt convins că fiecare entitate responsabilă își face analiza proprie.
Decizia de evacuare a populației, în niciun caz, nu se ia la Ministerul Mediului. Aș aminti Departamentul pentru Situații de Urgență. Nu pot să spun eu nimănui ce să facă”, a declarat ministrul Mediului.
Furtuna Ashley este tot mai aproape de România și aduce temperaturi scăzute și vreme extremă chiar și la finele acestei luni. Conform informațiilor transmise de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie, furtuna va lovi țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni. Sunt șanse ca ploile abundente să aibă loc în aceeași perioadă în care este așteptată și viitura de pe Dunăre.
Hidrologii au actualizat prognoza cu privire la debitele Dunării și anunță că valoarea maximă de 8000 mc/s va fi în 1 octombrie, mai târziu decât data anunțată inițial – 29 – 30 septembrie.
Citește și:Dezastrul climatic NU s-a terminat. După ciclonul Boris, România va fi lovită de furtuna Ashley