„Ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record înregistrate în ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condiţiilor La Nina în Pacificul tropical şi a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale” opusul fenomenului El Nino, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus, informează AFP.
Cu o temperatură medie de 13,23°C, potrivit Copernicus, „ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial”, înainte ca oamenii să modifice clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile.
Astfel, ianuarie 2025 este „a optsprezecea din ultimele nouăsprezece luni în care temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a depăşit nivelul preindustrial cu mai mult de 1,5°C”, notează Observatorul european.
Aceasta depăşeşte pragul de +1,5°C, care este cea mai ambiţioasă limită din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale mult sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.
Cu toate acestea, acordul se referă la tendinţele pe termen lung: o astfel de rată medie de încălzire va trebui să fie observată pe parcursul a cel puţin 20 de ani pentru ca limita să fie considerată depăşită.
Folosind acest criteriu, clima se încălzeşte în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035. Şi aceasta indiferent de tendinţa emisiilor de gaze cu efect de seră de către omenire, care sunt aproape de vârf, dar nu sunt încă în declin.
Temperaturile globale depind în mare măsură de temperaturile de la suprafaţa mării, un regulator-cheie al climei care acoperă mai mult de 70% din glob. Cu toate acestea, temperaturile apei vor rămâne la niveluri nemaivăzute până în aprilie 2023.
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte suprafaţa oceanelor, ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună după recordul absolut din ianuarie 2024.
Dar Copernicus vede semne de „încetinire sau oprire a tendinţei către condiţiile La Nina”, cu alte cuvinte un efect mai redus de răcire a temperaturilor globale în 2025.
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că temperaturile vor fi peste cele normale în cea mai mare parte a lunii februarie. Frig va fi doar în prima săptămână. De asemenea, va fi o lună cu precipitaţii puţine.
Potrivit ANM, în săptămâna 3-10 februarie, temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali, în timp ce în restul teritoriului se vor situa în jurul celor specifice. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în toată ţara, dar mai ales în vestul, nord-vestul şi centrul ţării.
În săptămâna 10-17 februarie, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă îndeosebi în nord-vestul teritoriului, iar în restul ţării se vor situa în jurul mediilor climatologice. Regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în toate regiunile.
În săptămâna 17-24 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toată ţara. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână vor fi în general deficitare în cea mai mare parte a ţării.
În săptămâna 24 februarie – 3 martie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în toate regiunile, a precizat ANM.