Meteorologii avertizează că iarna care va urma va fi printre cele mai geroase, cu multe precipitații, după ce, în ultimii ani, zăpada a fost aproape inexistentă prin unele zone ale României. Acest lucru va rezulta costuri la înzălzire tot mai ridicate pentru populație.
Printre cele mai dezavantajate persoane se numără cei cu încălzire prin sobe, mai exact 3 milioane şi jumătate de gospodării care se folosesc de lemne.
În zona montane precum Harghita, Bistrița sau Maramureș, metrul cub de lemne variază la preț intre 350 și 400 de lei. Pentru a înfrunta iarna, oamenii au nevoie de aproxmativ 10 metri cubi de lemne, ceea ce înseamnă că vor scoate din buzunar pe iarnă între 3.500 și 4.000 de lei.
În zona sudică a țării, în Giurgiu, Ilfov și Teleorman preţurile sunt aproape duble. Un metru cub de lemne costă intre 500 de lei și 700 de lei. Oamenii din sud ard în jur de 6 metri cubi, adică au nevoie de 4.200 de lei pentru a face față cu brio sezonului rece. Dacă va fi o iarnă grea, atunci suma se poate ridica chiar și la 5.000 de lei.
În Nordul țării, metrul cub ajunge în jur de 400 de lei. Cei care însă vor să cumpere de la stat şi au și disponibilitatea să meargă să procure lemnul de la Ocolul Silvic, achită mai puțin. Anul acesta prețul mediu este de 280 de lei fara TVA la Romsilva.
Ai mai putea citi și: Meteo 22-25 octombrie. ANM anunță în ce zone vor fi 0 grade Celsius
Nici cei care au centrală pe gaze nu vor scăpa cu bani puțini. Calculele făcute de Asociația Energia Inteligentă estimează că pe timp de iarnă, un apartament cu doua camere va plăti o sumă între 700 și 900 de lei factura la gaze pe lună, iar cei care sunt la sistem centralizat vor achita doar 550 de lei, căldură și apă caldă, la care se vor adăuga și cheltuielile aferente întreținerii.
Persoanele cu venituri reduse vor beneficia de vouchere de încălzire în valoare de 700 de lei pentru sezonul rece.
Cardurile de energie sunt emise și distribuite prin intermediul Poștei Române, în colaborare cu Ministerul Muncii, ANAF, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Voucherele pot fi utilizate pentru următoarele cheltuieli de încălzire:
– Facturi pentru energie electrică și termică furnizată centralizat
– Gaze naturale
– Butelii
– Lemne de foc
– Rumeguş
– Cărbuni
– Alte materiale utilizate pentru încălzirea locuințelor
Acest sprijin financiar are scopul de a susține persoanele cu venituri modeste, ajutându-le să facă față lunilor geroase de iarnă.
Te-ar putea interesa și: Lemne de foc GRATUITE pentru români. Cine primește noua formă de sprijin