- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Iarna nu-i ca vara! Guvernul face stocuri masive de gaze după ultima prognoză ANM: „Am ajuns la 93%”

20 Oct, 19:29 • Cornel Ghimeșan
Guvernul Ciucă vrea să nu fie luat prin susprindere de evoluţia vremii la iarnă, astfeş că Gabriela Băncilă, director în ANM, a prezentat estimările pentru decembrie şi ianuarie.
Iarna nu-i ca vara! Guvernul face stocuri masive de gaze după ultima prognoză ANM: Am ajuns la 93%

Guvernul Ciucă anunţă că românii nu ar trebui să-şi facă probleme la iarnă din cauza războiului din Ucraina, iar oficialii ANM vin şi ei cu veşti bune în acest context. Estimările pentru decembrie arată că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice. Ianuarie va fi o lună normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată.

Cât vor scădea facturile românilor după plafonarea prețurilor la energie. Câți bani vor economisi?

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat, joi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece de la Guvernul României, că estimările sezoniere au un grad de realizare de 60 la sută, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, şi prezintă valorile medii estimate în ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile.

”Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat Băncilă.

Guvernul stă cu ochii în prognozele ANM

Ea a arătat că, pentru luna decembrie, estimările bazate pe datele de la începutul lunii octombrie indică, la nivel naţional, că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile, iar precipitaţiile se vor putea situa, în general, în limite normale, cu o tendinţă uşor excedentară în partea de sud-est a ţării şi una deficitară în nord-vest.

Guvernul României: Ciucă a convocat şedinţă cu toate instituţiile implicate

Reprezentantul ANM a explicat că, având în vedere estimările, în decembrie este posibil să se înregistreze precipitaţii sub formă lichidă.

”Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale. Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentrui cantităţi de precipitaţii excendentare. Acest comentariu îl fac pentru următoarea concluzie: ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră din punct de vedere climatologic şi geografic”, a arătat Gabriela Băncilă.

Indicele de răcire, prezentat în Guvernul României

Cât va costa întreţinerea pentru un apartament de trei camere, la iarnă. Fostul director RADET rupe tăcerea: „Suntem într-o situaţie foarte grea”

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi în medie normale pentru această lună şi posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud şi sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii. Precipitaţiile ar putea fi în limite normale.

Guvernul face stocuri. Ministrul Energiei: Stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%/ Vor creşte la 95-97 % din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că stocurile de gaze naturale sunt aproape de 93%, dar că vor ajunge în perioada următoare la 95-97% din totalul capacităţii de depozitare, precizând că acest lucru ne va permite să trecem peste o iarnă normală, cum se estimează că va fi aceasta, fără să existe probleme. Virgil Popescu a declarat, joi, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii privind pregătirile pentru sezonul rece, că încă de la sfârşitul lunii mai a fost aprobat hotărârea de Guvern cu privire la măsurile de urgenţă pentru securitatea în aprovizionare cu gaze naturale.

“La începutul lunii septembrie am aprobat programul de iarnă. Stocurile de gaze naturale, astăzi, dacă vorbim, sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi două miliarde 900 de milioane de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent aproximativ 95-97 la sută din total capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrale şi aici vorbesc de lignit, în principal de lignit, sunt în parametrii normali. Producţia de cărbune, de lignit, a crescut în acest an, practic cu aproape 900 de mii de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a afirmat ministrul Energiei.

Guvernul are şi stocuri de cărbune

Întrebat de premierul Nicolae Ciucă pentru cât timp sunt asigurate stocurile de cărbune, Virgil Popescu a răspuns: “Stocurile de cărbune în mod normal sunt asigurate pentru zece zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune, care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică care există în… pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră pentru că direct din carieră îi vin în termocentrală, deci nu există un stoc. El există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. Sigur, avem nevoie de o bună aprovizionare şi o colaborare pe care o avem foarte bună cu Ministerul Transporturilor, cu CFR Marfă, pentru a putea să menţinem ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, de la Turceni şi la Işalniţa. Toate cele patru funcţionează în parametri normali în această perioadă şi nu estimăm să avem probleme de funcţionare. Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”, a mai declarat ministrul Energiei.

prognoza-4saptamani (33)

Guvernul va face importuri în februarie

El a precizat că nu estimează să existe probleme nici în aprovizionarea cu gaze naturale. “Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuţiile pe care le avem cu producătorii şi furnizorii de pe piaţa noastră, există importuri şi în luna noiembrie şi în luna decembrie. Vor exista importuri şi în luna ianuarie şi în luna februarie, aşa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare şi de ieşire din ţara gazelor naturale sunt în parametri normali, nu s-au observat practic perturbări în intrările şi ieşirile de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult