Preţul gigacaloriei rămâne plafonat, cel real este de aproximativ 1.000 de lei, din care bucureştenii vor plăti 346 de lei, ca şi iarna trecută, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, conform Ziare.com.
„Pierderile din reţea au scăzut în valoare absolută foarte mult, au crescut în procent, pentru că a fost o iarnă caldă şi vânzările au scăzut (…). Pierderile noastre sunt undeva la 20-25% iarna, undeva la 60-70% vara, pentru că este consumul mic şi apa cu presiune mică merge prin aceleaşi găuri şi are timp să se scurgă şi din cauză că ponderea lunilor calde a fost mai mare, atunci şi vânzarea a fost mai mică şi procentul a fost mai mare, dar în valoare absolută pierderile au fost mult mai mici şi indicatorul care este cel mai corect este câtă apă de adaos bagi, adică câtă apă pierzi şi tendinţa de scădere este clară”, a spus Nicuşor Dan, miercuri, în cadrul ceremoniei de dezvelire a unui monument dedicat sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu.
De asemenea, pe lângă detaliile legate de prețul gigacaloriei, el a punctat ca Municipalitatea închide anul acesta pe Programul Operaţional Infrastructură Mare şantierul din zona Apusului.
„Este una dintre condiţiile pentru a trece cu finanţarea în anul viitor, în rest o să deschidem 12 şi ele cu totul sunt 25, aceste 12 se vor termina într-un an şi jumătate, în doi”, a adăugat Nicuşor Dan.
Te-ar putea interesa și: Anunț Termoenergetica: ce condiții sunt necesare pentru furnizarea căldurii în locuințele din București
Pe de altă parte, conform Gândul.ro, Claudiu Crețu, noul director general al Electrocentrale București (ELCEN) și fost director Termoenergetica, a declarat luna trecută că prețul pentru gigacalorie pe care îl vor plăti bucureștenii la întreținere, la iarnă, va fi similar cu cel din sezonul trecut.
„Prețul gazului s-a mai temperat, față de anul trecut, iar o știre care a apărut zilele acestea, și care ne bucură, este că gradul de umplere a depozitului este de 90%, adică avem gaze în depozite, în depozitul Romgaz.
Am trecut în acești ultimi doi ani prin situații critice, prin război, prin riscul de a nu avea gazele necesare, cu amenințări din zona estică (…) faptul că s-a tratat situația cu responsabilitate, faptul că avem depozitele pline, asta ne conduce spre o iarnă lină, avem de rezolvat această problemă financiară (datoria Termoenergetica către Elcen – n.r.) pe care cred că o vom rezolva, și atunci ne concentrăm pe reparații, pe funcționare”, a mai declarat Claudiu Crețu pentru Gândul.ro.