Romanian
 - 
ro
Știri interne

ÎCCJ, decizie de ultim moment în cazul consumului de droguri la volan. Șoferii se vor alege cu dosar penal doar dacă depășesc un anumit prag care să le afecteze aptitudinile de a conduce

27 Jan, 16:53 • Bocioacă Bianca
Înalta Cuurte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit un prag pentru consumul de droguri la volan ca în cazul alcoolului.
ÎCCJ, decizie de ultim moment în cazul consumului de droguri la volan. Șoferii se vor alege cu dosar penal doar dacă depășesc un anumit prag care să le afecteze aptitudinile de a conduce

ÎCCJ, decizie de ultim moment în cazul consumului de droguri la volan. Decizia, pe înțelesul tuturor , spune că nu e suficient ca șoferul să fie prins drogat. Ca polițiștii să îi poată face dosar penal trebuie să se stabilească și o concentrație în organism capabilă să îi afecteze aptitudinea de a conduce.

Polițiștii sunt revoltați și susțin că totul se va decide în funcție de mărimea șpăgii de la serviciile de medicină legală.

„Admite sesizările formulate de Curtea de Apel Braşov – Secţia penală în dosarul nr. 2769/338/2022, respectiv Curtea de Apel Cluj – Secţia penală și de minori în dosarul nr. 2889/219/2022, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarelor chestiuni de drept:

„În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea cerinţei esenţiale preexistente ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive este suficient să se constate prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, indiferent de concentraţia acesteia, influenţa asupra capacităţii de a conduce fiind prezumată absolut ori dacă această prezumţie este una relativă, putând fi combătută prin mijloace de probă ştiinţifice potrivit cărora, în ciuda prezenţei substanţelor psihoactive într-o concentraţie minimală, persoana nu se află sub influenţa substanţelor psihoactive, cu afectarea capacităţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice.”

„Dacă dispoziţia “aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive”, din cuprinsul infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (2) din Codul penal se referă la o persoană care a consumat substanţe psihoactive sau la o persoană a cărei capacitate de a conduce un vehicul (pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere) este alterată în urma consumului de substanţe psihoactive şi stabileşte următoarele:

În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală”, se precizează în decizia ÎCCJ.

Citește și: Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția Română. Viteză, alcool și droguri, principalele cauze

ÎCCJ schimbă legea în cazul consumului de droguri la volan

Completul de la Instanţa supremă a primit mai multe sesizări de la instanţe din ţară în legătură cu modul în care trebuie interpretată sintagma „persoana care conduce aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive”.

Potrivit art.336 alin. (2) Cod penal, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă persoana aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Spre deosebire de infracţiunea de la art.336 alin. (l) Cod penal (conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului), în cazul căreia îmbibaţia alcoolică trebuie să se situeze superior pragului de 0,80 g/l alcool pur în sânge, legislaţia nu prevede o limită a cantităţii de substanţe psihoactive ingerate sau vreun efect al acestora, fapta fiind penală indiferent de modalitatea de consum, de cantitatea ingerată sau de efectele acesteia.

„Dacă în cazul infracţiunii prevăzută de art. 336 alin.2 din Codul penal, pentru realizarea laturii obiective (elementul material) al infracţiunii este suficient să se constate prezenţa în sânge ori în urină a substanţei psihoactive, indiferent de valoarea acesteia, influenţa acesteia asupra capacităţii de a conduce prezumându-se, raportat la efectul acestor substanţe asupra sistemului nervos central sau suplimentar ca element esenţial al laturii obiective trebuie dovedit, prin orice mijloc de probă, influenţarea capacităţii de a conduce”, este chestiunea de drept supusă spre analiză judecătorilor de la ÎCCJ.

Citește și: Senatul dă undă verde clasificării unor medicamente ca droguri periculoase! Proiectul de lege controversat avansează spre Camera Deputaților!

Controversele au apărut după ce mai mulți șoferi s-au ales cu dosare penale pentru consum de substanțe interzise la volan, chiar dacă luaseră medicamente uzuale sau spray nazal antialergic. Reclamanţii susţin că simpla prezenţă a substanţei psihoactive în probele biologice, în cantităţi infime, nu înseamnă că afectează capacitatea oamenilor de a conduce o maşină, astfel că este nevoie de stabilirea unui prag de la care se poate vorbi de o infracţiune, aşa cum este la alcool, potrivit stiripesurse.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
E vestea momentului! A fost finalizată procedura de licitație pentru Stadionul Dinamo. Când începe construcția
E vestea momentului! A fost finalizată procedura de licitație pentru Stadionul Dinamo. Când începe ...
Ponta pentru îl desființează Antonescu: „Tu ce-ai făcut, Crin, în afară să vorbești, până la 65 de ani?”
Ponta pentru îl desființează Antonescu: „Tu ce-ai făcut, Crin, în afară să vorbești, până ...
Cum setezi corect centrala când afară e frig de îngheață apele. Cum îți păcălești coporul că este mai cald în casă
Cum setezi corect centrala când afară e frig de îngheață apele. Cum îți păcălești coporul că ...
Cât mai costă maşinile second-hand din Germania, după ce România a aderat la Schengen. Ce automobile îşi pot cumpăra românii pentru doar câteva sute de euro
Cât mai costă maşinile second-hand din Germania, după ce România a aderat la Schengen. Ce automobile ...
BIPA devine un concurent serios pentru DM. Un noul lanţ de magazine de beauty intră puternic pe piaţa din România din 2025
BIPA devine un concurent serios pentru DM. Un noul lanţ de magazine de beauty intră puternic pe piaţa ...
Mercur retrogradează de numai trei ori în 2025. Se anunță vremuri grele pentru cinci zodii
Mercur retrogradează de numai trei ori în 2025. Se anunță vremuri grele pentru cinci zodii
Lidl a deschis un nou magazin în judeţul Braşov. Investiţie de 3.000.000 de lei
Lidl a deschis un nou magazin în judeţul Braşov. Investiţie de 3.000.000 de lei
Ce salariu net a ajuns să câștige un angajat în IT pe lună. La cât a ajuns salariul mediu în România
Ce salariu net a ajuns să câștige un angajat în IT pe lună. La cât a ajuns salariul mediu în România
Prognoza meteo 14 februarie 2024. Cum va fi vremea de Valentine’s Day
Prognoza meteo 14 februarie 2024. Cum va fi vremea de Valentine’s Day
Interviu – Irina Zamfir, fondatoarea HTD Shop: „Creșterea inflației s-a simțit puternic. Costurile de achiziție și logistică au crescut, iar clienții sunt mai prudenți cu bugetele lor”
Interviu – Irina Zamfir, fondatoarea HTD Shop: „Creșterea inflației s-a simțit puternic. ...
Schimbări importante privind impozitul pe venit. ANAF a făcut anunțul
Schimbări importante privind impozitul pe venit. ANAF a făcut anunțul
Pensionarii cu venituri mici primesc bani de la stat înainte de Paște. Anunțul de ultimă oră făcut de Marcel Ciolacu
Pensionarii cu venituri mici primesc bani de la stat înainte de Paște. Anunțul de ultimă oră făcut ...
Lora, acuzații grave despre Antena 1. Artista a rupt tăcerea după 10 ani: „Am fost dată afară, am suferit foarte mult”
Lora, acuzații grave despre Antena 1. Artista a rupt tăcerea după 10 ani: „Am fost dată afară, ...
Armin Nicoară, săltat de poliție în Dubai. Saxofonistul a intrat în panică: „Ne-au dus să ne interogheze”
Armin Nicoară, săltat de poliție în Dubai. Saxofonistul a intrat în panică: „Ne-au dus să ...
Impozit anual pe mașină, în funcție de anul fabricației! Cine ar urma să scoată din buzunar cei mai mulți bani
Impozit anual pe mașină, în funcție de anul fabricației! Cine ar urma să scoată din buzunar cei ...
Florin Talpan și-ar fi vândut un apartament pentru a-i plăti daune de 30.000 de euro lui Gigi Becali. Dezvăluirile patronului FCSB
Florin Talpan și-ar fi vândut un apartament pentru a-i plăti daune de 30.000 de euro lui Gigi Becali. ...
Monty a fost desemnat cel mai frumos câine din lume. Cum arată blănosul care a câștigat cel mai faimos concurs canin din SUA: „Este foarte cool”
Monty a fost desemnat cel mai frumos câine din lume. Cum arată blănosul care a câștigat cel mai ...
Facturi mai mari pentru clienții Orange. Compania majorează tarifele chiar și la abonamentele vechi. Adrian Negrescu: „Este vorba despre o nouă clauză care le permite să crească din pix tarifele cu 5-8% în contextul creșterii inflației”
Facturi mai mari pentru clienții Orange. Compania majorează tarifele chiar și la abonamentele vechi. ...