Vești extraordinare pentru șoferi! Primele informații relatate de profit.ro arată că prețul carburanților coboară la un nivel nemaiîntâlnit de peste un an de zile.
Carburanții se ieftinesc pentru a 5-a oară în ultimele 6 zile. Așa cum relatează sursa citată, prețurile au coborât la un nivel nemaiîntâlnit de peste un an de zile. Concret, benzina costă sub 6.5 lei pe litru, iar motorina a ajuns la 6.65.
În urma reducerilor repetate din ultimele 6 zile, prețul pentru benzina standard a scăzut cu 31 bani / litru (-4.55%), iar cel al motorinei standard cu 42 bani (-6%), în stațiile OMV și Petrom din București. Așadar, la Petrom, șoferii trebuie să plătească între 6.49 – 6.55 lei pe litru pentru benzina standard și între 6.65 – 6.68 pentru diesel.
În stațiile OMV, costul pentru benzină variază între 6.60 și 6.65, și la fel de bine, între 6.73 și 6.76 pentru motorină. Prețurile prezentate sunt inferioare cu 13 bani celor din stațiile premium concurente, ceea ce sugerează că în următoarele ore inclusiv acele companii vor efectua ieftiniri, precum Mol și Rompetrol.
În dimineața de luni, costurile carburanților din stațiile Lukoil erau mai mari cu 12 lei pe litru decât cele de la Petrom. Prețurile erau superioare chiar și față de cele din stațiile OMV, care fac parte din categoria premium, cu un ban pe litru la benzină, respectiv, 5 la motorină. Se așteaptă ca Lukoil să facă o mișcare similară în următoarele ore, sau cel puțin, să acționeze pentru a atenua decalajul.
Comparativ cu prețurile din luna martie, se pare că benzina s-a ieftinit cu 7 bani pe litru, iar motorina cu 53. Mai mult decât atât, diferența dintre costurile carburanților a coborât la 13 bani pe litru, după ce, în urmă cu 6 luni, ajunsese și la 1.5.
Situația pare paradoxală, având în vedere că rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom ar trebui să intre în revizie în următoarele zile, până la finalul lunii iunie. În astfel de situații, compania își face stocuri în avans, raportat la consumul estimat.
OMV Petrom a redus în luna martie volumul livrărilor directe de benzină procesată la Brazi către companiile ucrainene la 13.8 mii de tone, mai exact, cu până la 40%. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care, în luna martie, volumul de benzină importat de Ucraina a fost redus cu 37%, la 85.2 mii tone. Ultimele informații arată că și cererea din Ucraina este în scădere pentru benzină și motorină.
Rompetrol nu a exportat direct carburanți în Ucraina încă de la sfârșitul lunii ianuarie, în ciuda faptului că anumiți comercianți moldoveni continuă să furnizeze benzină procesată la Petromidia companiilor ucrainene. Reducerea livrărilor către Ucraina ar putea reprezenta că în prezent există un excedent de carburanți, importați sau produși intern, pe piața autohtonă.