România nu scapă de pericolul cutremurelor! IGSU trage un semnal de alarmă: un nou seism s-ar putea produce, mai mare decât cel care a avut loc în Turcia, citează stiripesurse.ro. Situația ar fi una devastatoare pentru țară.
IGSU a publicat un raport care a alarmat România. Se pare că în zona Vrancea s-ar putea produce un nou cutremur, dar de data aceasta, cu o magnitudine de maxim 8.1 grade. Din cauza adâncimii mari, pagubele ar putea fi devastatoare, chiar mai mari decât cele care au fost înregistrate în Turcia.
Raportul IGSU evidențiază posibilitatea producerii unui nou cutremur în zona Vrancea. România este în pericol! Pagubele estimate ar fi mai mari decât cele care s-au produs și înregistrat în Turcia, iar populația are un nou motiv de îngrijorare. Viața multor oameni este pusă în pericol de acest înfricoșător scenariu.
Un cutremur produs în zona Vrancea, de maxim 8.1 grade, ar depăși dezastrul care a avut loc recent în Turcia. Seismul ar fi resimțit puternic, tocmai pentru că adâncimea din zona respectivă este destul de mare, fiind principalul factor care are influență semnificativă asupra modului de propagare a undelor seismice.
Te-ar putea interesa și: Oltenia se zgâlțâie din nou. Cutremur după cutremur noaptea trecută în Gorj. Cei mai puternic a avut 4.2 pe Richter
Județele afectate în cazul acestui scenariu nu vor fi doar cele din zona epicentrală, precum Buzău. Datele prezentate arată că un eventual cutremur de maxim 8.1 grade s-ar resimți chiar și distanțe mai mari, de până la 200-300km.
Specialiștii IGSU au declarat că un seism de 8 grade eliberează o cantitate foarte mare de energie, egală cu cea generată de 1.200 bombe nucleare. Aceștia au estimat inclusiv numărul de persoane care ar muri sau care ar fi grav rănite în urma seismului, acesta depășind cifra de 45.000.
De-a lungul timpului, cutremurele din zona menționată au afectat de fiecare dată mai multe localități urbane. Iași, Focșani și București sunt principalele județe în care s-ar putea resimți seismele produse în Vrancea, fiind punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană, Intra-Aplină și Subplăcile Moesică. Cele mai mari seisme au fost înregistrate în 1940, 1977 și 1986 în respectiva zonă.
Citește și: Românii își vor putea face online asigurare pentru cutremur! Când va fi gata proiectul