- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

IKEA România a înregistrat prima pierdere financiară din ultimii cinci ani. Afacerile sunt în creștere cu 16% față de anul precedent

04 Sep, 21:14 • Toma Anca
Retailerul IKEA a înregistrat o creștere de 16% a cifrei de afaceri în 2023, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor. Cu toate acestea, compania suedeză a raportat o pierdere de 25 de milioane de lei, marcând prima pierdere raportată din 2018.
IKEA România a înregistrat prima pierdere financiară din ultimii cinci ani. Afacerile sunt în creștere cu 16% față de anul precedent

IKEA România a realizat o cifră de afaceri de 1,33 miliarde de lei, în 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 16% comparativ cu 2022. Numărul mediu de angajați a crescut anul trecut la 1.373, parțial datorită deschiderii unui nou magazin pe plan local.

Citește și: Poți primi și tu bani de la Ikea! Strategia unică prin care vrea să atragă clienți noi

IKEA are 3 magazine deschise în România

În anul fiscal încheiat la 31 august 2022, IKEA anunțase nzări de peste 1,2 miliarde de lei și mai mult de 22 de milioane de produse ndute în toate unitățile sale. În această toamnă, retailerul va prezenta rezultatele pentru anul fiscal recent încheiat, la sfârșitul lunii trecute.

În 2023, retailerul a deschis al treilea magazin din România, la Timișoara, și are planuri pentru un nou magazin în Iași. 

În primul an de la deschiderea magazinului din Timișoara, IKEA a ndut 4 milioane de produse, a înregistrat 792.223 de tranzacții și aproximativ 35.500 de comenzi online. De asemenea, au fost înregistrați peste 68.000 de noi membri IKEA Family, ceea ce înseamnăunul din cinci locuitori ai orașului s-a alăturat acestui program, potrivit Economica.net.

Angajații din alte țări sunt mai bine plătiți decât cei din România

De-a lungul timpului, au fost observate diferențe între salariile primite în România de cei care sunt angajați la companie, spre deosebire cu cei din afară. Mai exact, în țara noastră, muncitorii primesc între 2.000 și 3.000 de lei pe lună, în timp ce angajații din Londra au parte de sume mai crescute. Cunoscutul gigant face angajări în această perioadă, iar CV-urile pot fi depuse până pe data de 16 iunie 2024.

Totuși, IKEA pune locurile la bătaie pentru un nou concept pe care îl pregătește. Doar zece locuri vor fi scoase la concurs pentru un magazin virtual, care își propune să le ofere o experiență cu totul diferită clienților săi. Interviurile vor fi susținute în perioada 14-18 iunie 2024.

Candidații selectați vor avea salariul egal cu cel al unui angajat din Londra: 13,15 lire pe oră, ceea ce înseamnă, la cursul actual BNR, 78,975 pe oră. Pentru o tură de opt ore, asta înseamnă 631,8 lei pe zi, iar cu șase zile muncite pe săptămână, suma urcă la 15.163,2 lei, de 5 ori mai mult decât în România. (Citește AICI mai multe detalii)