a amendat Școala Gimnazială Păltinoasa pentru segregarea a 44 de elevi romi, aplicând o sancțiune de 5.000 de lei. A mai venit apoi o sancțiune şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Chiar dacă au trecut doi ani de la sesizare, discriminarea continuă, iar soluționarea problemei este așteptată abia în ianuarie.
CNCD a amendat Școala Gimnazială Păltinoasa cu 5.000 de lei și ISJ Suceava cu 3.000 de lei pentru segregarea unor elevi romi
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat Școala Gimnazială Păltinoasa cu 5.000 de lei și ISJ Suceava cu 3.000 de lei pentru segregarea a 44 de elevi romi în 2021-2022. Deși sancțiunile au fost aplicate, situația persistă, iar soluționarea este așteptată abia în ianuarie.
Consiliul Director al CNCD a decis sancțiunile pe 2 octombrie, la doi ani după ce Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a semnalat situația. În anul școlar 2021-2022, școala unde învățau copiii din cătunul Țîmpoceni a fost demolată din motive de siguranță. Cei 44 de elevi romi, provenind din familii cu dificultăți economice, au fost mutați la școala gimnazială „Bogdan Vodă” din Capul Codrului. În loc să fie integrați, ei au fost puși în fosta sală de sport, fără toalete sau facilități, conform CADO.
Vezi și: Țările în care elevii pot lua pauză 1 an de la școală. Ce reprezintă programul „Anul de tranziție”
CNCD a confirmat situația și a decis sancționarea instituțiilor implicate: școala a primit o amendă de 5.000 de lei, iar Inspectoratul Școlar Județean a fost sancționat cu 3.000 de lei.
„Problema este de segregare pe criterii etnice. Adică 99% din copiii romi care erau în cătunul respectiv, au fost mutați”, a declarat președintele instituției, Ferenc Asztalos, pentru Digi24.
Reprezentanții școlii și ai Inspectoratului Școlar din Suceava contestă acuzațiile de segregare
Directorul Mihăilă Mircea a afirmat că, deși au auzit despre amendă, nu au primit nimic oficial și că relocarea elevilor a fost temporară.
„Am înțeles că este vorba de o amendă, noi n-am primit încă nimic așa ceva la școală, dar decizia o s-o contestăm. Deci noi nu am segregat, doar am relocat copiii pentru perioadă determinată de timp”, a susținut directorul școlii, Mihăilă Mircea.
Acesta a transmis că decizia de a muta elevii în sala de sport a fost luată în colaborare cu părinții și autoritățile locale. Din perspectiva sa, singura dificultate este distanța pe care elevii trebuie să o parcurgă până la toaletă.
„Este o sală de sport care este la 10 metri de școala din Capul Codrului, adică ei numai traversează curtea și intră în școală și merg la toaletă acolo, doar cei din învățământul de ciclu primar”, a declarat directorul Mihăilă.
Tot în acest context, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Cezar Anuței, a afirmat că decizia a fost luată de conducerea școlii, negând totodată acuzațiile. De asemenea, el a subliniat că se află în construcție o nouă clădire destinată elevilor romi.
„Ea este finalizată în proporție de peste 80%. Are termen de finalizare a lucrărilor în decembrie anul acesta. O clădire cu patru săli de clasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ.
„Într-o lună de zile o să se mute copiii înapoi într-o școală nouă, modernă cu patru săli de clasă fiecare o să fie într-un singur schimb”, a transmis directorul școlii.
Potrivit hotărârii finale CNCD, școala are un termen de nouă luni pentru a remedia situația, care persistă și în prezent
Problema a fost adusă în atenție de ONG-ul Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), care a depus o plângere. Aceștia au semnalat că discriminarea rasială în această școală durează de cel puțin opt ani, cu raportări similare încă din 2016.
„Inspectoratul Școlar Suceava cunoștea situația de segregare din această școală de cel puțin 8 ani, fiind semnalată încă din 2016 de CADO și adusă la cunoștința autorităților competente, inclusiv ISJ Suceava, care a mai fost sancționat de către CNCD pentru alte 2 fapte de segregare pe criteriul etnic în anii 2016 și 2024”, se arată în comunicat.
În prezent, ONG-ul și-a exprimat dezamăgirea față de faptul că o decizie în acest caz a fost luată abia după o perioadă de doi ani.
Citește și: Prima vacanță a elevilor începe mai devreme. Iată calendarul zilelor libere