- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ilegalități în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024? AFM, anunț major pentru toți românii

06 Oct, 11:49 • Bumbeneci Diana
Un nou scandal în programul pentru fotovoltaice. Banii pentru „Casa Verde” se epuizează rapid, iar oamenii au creat o adevărată revoltă, acuzând că ar fi vorba despre ilegalități. Anunțul AFM.
Ilegalități în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024? AFM, anunț major pentru toți românii

Sesiunile de depunere a dosarelor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 se pot face în prezent în mai multe regiuni din România, însă procesul nu este unul lipsit de controverse nici anul acesta. Un nou scandal a pornit la scurt timp după ce și fondurile alocate regiunii București-Ilfov s-au epuizat un minut și câteva secunde, fapt care i-a revoltat pe mulți dintre posibilii beneficiari.

Un nou scandal în programul pentru fotovoltaice

Mai multe persoane care au încercat să se înscrie în program acuză fraude în ceea ce privește depunerea dosarelor. Aceștia susțin că pe piață au apărut diverse firme care folosesc sisteme automate de introducere a datelor în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), lucru care îi pune pe oamenii simpli în imposibilitatea de a avea acces la finanțare.

Și Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie s-a exprimat cu privire la acest subiect, spunând că înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 au coborât stacheta de timp la un nivel îngrijorător.

”Interesant este că, din informațiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat și ridică întrebarea logică: cum și câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, este o întrebare ridicată de aceștia.

Punctul de vedere al AFM

După scandalul legat de fotovoltaice, AFM a emis o serie de precizări cu privire la desfășurarea înscrierilor în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024.

AFM a ținut să transmită că aplicația informatică pentru înscriere este aceeași ca în anii precedenți, însă aceasta a fost îmbunătățită tocmai pentru a evita utilizarea roboților în procesul de înscriere.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice, programul care împarte România în două. Un minut pentru 3.800 de dosare. Prosumatorii cer reguli noi

Panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice

Bugetul alocat pentru fiecare regiune a fost stabilit în funcție de numerele cadastrale înregistrate la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară – ANCPI. Astfel, în cazul Regiunii București – Ilfov este alocat cel mai mic buget dintre toate regiunile, în valoare de 114.120.000 lei, de două sau chiar de trei ori mai mic față de alte regiuni care au în componență mai multe județe. Cererea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice este una extrem de mare, astfel că numărul de accesări în aplicația informatică între orele 9:55 – 10:03 a variat între 1,26 – 2,49 milioane, în funcție de regiune.

Totodată, pentru a se asigura accesul echitabil la resurse, platforma oferă în timp real informații referitoare la epuizarea bugetului pe fiecare regiune, aceste date fiind publicate pe site-ul oficial al Administrației Fondului pentru Mediu.

În plus, pentru a facilita crearea conturilior și familiarizarea viitorilor beneficiari cu platforma, AFM a pus la dispoziție un material video explicativ de 1 minut și 36 de secunde, care prezintă detaliat procesul de înscriere, demonstrând claritatea și simplitatea etapelor necesare pentru a completa un dosar în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice. Acest material video a fost realizat într-un mod lent de completare a datelor, însă timpul poate fi unul mult mai scurt, dacă informațiile sunt introduse într-un ritm alert.

De asemenea, după finalizarea alocării fondurilor pe fiecare regiune, AFM derulează o analiză minuțioasă a dosarelor depuse, verificând orice posibilă încercare de fraudare a aplicației informatice. Până în acest moment, nu au fost identificate astfel de încercări, iar Administrația Fondului pentru Mediu rămâne vigilentă în a păstra standarde ridicate de integritate”, a transmis AFM.

Scandal privind programul Casa Verde Fotovoltaice

„Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti – Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie. În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de „ajutor” contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser – programe dedicate pentru înscrierea super rapidă.

Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori”, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE).

Conform sursei citate, Bucureşti – Ilfov a coborât bariera de timp la un minut pentru 3.800 de dosare.

„Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni „literaţi” în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu?”, se mai precizează în comunicat.

În acest sens, reprezentanţii APCE consideră „viciat” procesul de înregistrare, ba mai mult, spun că ar putea fi vorba chiar și de ilegalități. După discuțiile purtate cu persoane specializate în domeniu, există suspiciuni privind „robotizarea” înscrierii prin diverse metode, unele implicând chiar Inteligenţa Artificială.

Vezi și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. Fondurile din regiunea Nord-Est s-au epuizat

Pentru a demonstra acest lucru, Asociaţia Prosumatorilor din România a cerut oficial către AFM să informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.

„Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacităţile umane de a înscrie informaţiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranţă există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicaţie”, se mai spune în comunicat.

Având în vedere implicarea unor „mercenari” din zona IT-ului în procesul de înscriere, cu implicaţii posibil grave legate de transmiterea datelor personale, programul actual a devenit un fel de „loterie” în care unii îşi cumpără şansele de a câştiga lozul câştigător”, se menţionează în comunicat.

În acest sens, APCE vrea să se ia în calcul ca viitoarele programe să fie cu adevărat o loterie și doar norocoșii să-și câștige locul atunci când vine vorba despre dosarul acceptat. Asociaţia Prosumatorilor propune ca toţi doritorii să depună documentele cerute de programul AFM pe zonele respective, iar dosarele validate să fie „extrase” aleatoriu, printr-un program computerizat elaborat şi securizat, posibil de către STS, pe baza numărului de dosar.

„În acest fel, vom da şanse egale tuturor celor care se înscriu şi eliminăm inechitatea ca doar persoanele literate în calculatoare să poată accesa aceste fonduri. Această propunere a APCE a fost transmisă şi către AFM spre a fi luată în considerare pe viitor„, se mai spune în comunicat.

Citește și: Bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice s-a epuizat! AFM anunță ce în ce zone se mai pot depune dosare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult