Ilie Bolojan susţine că România are capacitatea de a construi un sistem fiscal modern, care să încurajeze dezvoltarea economică sustenabilă şi să asigure o colectare eficientă a veniturilor, transmite România TV.
Preşedintele interimar susţine că impozitele ar trebui să fie previzibile și transparente, pentru a consolida încrederea mediului de afaceri, şi a recunoscut că evaziunea fiscală rămâne o problemă majoră, România pierzând peste 9 miliarde de euro anual din frauda de TVA. Ilie Bolojan a transmis că impozitul pe cifra de afaceri ar trebui analizat în detaliu pentru a evita efecte negative asupra anumitor industrii, astfel că o colaborare între stat, mediul academic și sectorul privat este esențială pentru politici fiscale eficiente.
„Predictibilitatea, transparenţa şi echitatea trebuie să fie piloni ai politicii fiscale, iar aceste principii se construiesc prin dialog şi prin politici publice bazate pe dovezi. Introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri este una dintre acele măsuri care ar trebui atent analizate înainte de implementare şi, în acest proces, trebuie evaluată riguros din punctul de vedere al eficienţei şi al sustenabilităţii. Studiul de faţă este un exemplu concret de analiză profesionistă, cu o abordare sectorială, care ar trebui să stea la baza oricărei decizii viitoare în acest domeniu”, a transmis Ilie Bolojan.
Studiul invocat de Ilie Bolojan relevă un aspect esenţial: Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri aduce aproximativ un miliard de euro în buget, în timp ce doar din frauda de TVA România pierde peste 9 miliarde de euro. Conform statisticilor Comisiei Europene, încă din 2015, România se află pe primul loc la decalajul încasărilor din TVA, cel mai mic deficit de TVA înregistrându-se în Olanda (0,2%), în timp ce ţara noastră se află la 36,7%.
„Impactul negativ al evaziunii fiscale asupra economiei este prea mare pentru a fi ignorat. În contextul actual, orice măsură fiscală trebuie evaluată nu doar după veniturile generate, ci şi după efectele secundare pe care le produce asupra mediului economic şi asupra competitivităţii pe termen lung”, a mai transmis Ilie Bolojan.
Citește și: Nicuşor Dan o vrea pe Elena Lasconi la Primăria Capitalei dacă va ieşi preşedintele României
Această inițiativă fiscală este parte a unui efort mai larg de modernizare a economiei românești, într-un moment în care țara caută soluții pentru creșterea veniturilor bugetare fără a descuraja investițiile: „Cred cu tărie că România are capacitatea de a construi un sistem fiscal modern, care să încurajeze dezvoltarea economică sustenabilă şi să asigure o colectare eficientă a veniturilor. Acest lucru nu se poate face fără dialog, fără expertiză şi fără măsurare. Este timpul ca încrederea între stat şi mediul economic să fie reconstruită pe baze solide, iar transparenţa şi colaborarea trebuie să fie primele cărămizi”.