Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a spus ce s-a hotărât în urma discuțiilor de la Paris referitoare la garanțiile de securitate ale Europei pentru Ucraina. La reuniunea grupului cunoscut sub numele de „coaliţia voluntarilor” au participat înalţi reprezentanţi din 31 de ţări, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și ai Uniunii Europene. Primul punct important abordat la această reuniune a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian, și din păcate nu s-a ajuns la un astfel de acord și așa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri și din acest punct de vedere țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic”, a declarat Ilie Bolojan, de la Paris.
Președintele interimar a spus că ”o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigaţia pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerţul şi pentru dezvoltarea în această zonă.” Ilie Bolojan a subliniat că România are un interes strategic să susţină în continuare Ucraina, pentru că, fără o astfel de susţinere, există riscul de cădere a frontului şi, practic, ucrainienii, prin ceea ce fac, apărându-şi cetăţenii şi teritoriul, ţin pericolul la distanţă.
”Orice fel de situaţie în care Ucraina are o căderea ar însemna complicaţii importante şi o înaintare înspre zona de vest, pe care nici Europa şi nici România nu şi-o doreşte. În acest sens, ajutoarele care au fost stabilite la Consiliul de săptămâna trecută vor fi asigurate în continuare şi se va colabora pentru întărirea Flacului estic”, a precizat Bolojan.
„Un alt punct a fost coordonarea cu SUA în asigurarea păcii în Ucraina. Această coordonare este foarte importantă pentru că ține de ce se întâmplă până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor, și măsurile post ajungere la un acord, astfel încât să existe garanții suficient de puternice. Acest acord nu e doar o fază temporară între două războaie, ci o pace robustă. Un alt subiect discutat se referă la forțele de garantare a păcii. România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. Ipotetic, dacă se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan care să asigure o garanție. Aceste forțe ar putea fi amplasate pe flancul de est.
Vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții astfel încât statul major să știe care sunt aceste planuri. S-a discutat îmbunătățirea industriei de apărare și creșterea capabilităților militare. Am făcut un grup de lucru la nivelul României, a fost o primă întâlnire în această săptămână pentru a pregăti prioritățile noastre, să vedem ce capacități putem integra în lanțul valoric al industriei integrate. Din ceea ce vom achiziționa în plan militar, dorim să se producă un număr cât mai mare din componentele pe care le vom achiziționa. Concluzia reuniunii a fost de acțiune unitară, angajament pe securitate și coordonare cu SUA”, a mai spus Bolojan.