Ilie Bolojan vrea mărirea vârstei de pensionare pentru magistrați.
„Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale şi după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experienţă în serviciul public. Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate şi de încredere în sistemul de justiţie, pentru că, cu cât ai sentinţe mai de calitate, mai predictibile, care respectă speţele – în speţe identice, la instanţe diferite să ai aceleaşi sentinţe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Şi va scădea mult numărul de procese”, a afirmat miercuri Bolojan, la podcastul „Friendly Fire”.
Citește și: Ilie Bolojan a reacționat la informațiile privind o posibilă retragere a soldaților americani din România
Preşedintele interimar a subliniat că „una este să lucrezi la valoarea pensiei şi alta este să lucrezi la vârsta de pensionare”.
„Sunt aspecte diferite, sunt aspecte pur şi simplu de normalitate”, a completat Bolojan.
Marţi a fost depus la Parlament un proiect de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare.
Citește și: Pensionarea se mută la 65 de ani! Magistrații, luați în vizorul Guvernului
Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani. Totodată, se prevede să se atingă eşalonat vârsta de 65 ani la pensionare pentru magistraţi în 2045.
Trei dintre cele mai importante instituții ale sistemului judiciar din România – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Parchetul General – cer o întâlnire urgentă cu liderii coaliției de guvernare. Inițiativa a generat neliniște și critici în rândul magistraților, care acuză lipsa de transparență și consultare, considerând că proiectul riscă să destabilizeze sistemul judiciar, potrivit capital.ro.