anunță oficial că a lansat în dezbatere publică Hotărârea de Guvern prin care se va construi autostrada Craiova-Filiași, care apoi va continua cu drumul expres Filiași-Târgu-Jiu. Toată lucrarea va avea 110 kilometri și se va desprinde din Drumul Expres Craiova-Piteşti. Întregul proiect va avea 110 kilometri, dintre care autostrada va avea 51,4 kilometri, iar drumul expres 58,6 kilometri.
Autostrada și drumul expres vor costa 16,5 miliarde lei, iar termenul de execuție este de 30 de luni.
“În maxim două luni, iar dacă nu vom prinde sfârșitul anului, va fi sigur luna ianuarie, vom putea să lansăm în licitație-execuție Craiova – Târgu Jiu. Este drum expres. Țin la acest proiect foarte mult și va fi lansat în licitație, asta însemnând primul tronson Craiova – Filiași, care este comun cu Craiova – Lugoj, iar la Filiași, Filiași – Târgu Jiu se separă drum expres. Vom lansa licitația. Poate există șanse să se termine, să putem să facem până la sfârșit de decembrie, dar nu vreau să îmi iau angajamente de care să nu mă țin. În mod sigur, în ianuarie se poate lansa în licitație”, a declarat Sorin Grindeanu.
Detaliile tehnice ale autostrăzii și drumului expres Craiova – Târgu-Jiu
Traseul va traversa teritoriul județului Dolj pe o lungime de 47,3 km și județul Gorj, pe o lungime de 62,7 km. Mai mult decât atât, autostrada Craiova–Filiași și drumul expres Filiași–Târgu Jiu va traversa teritoriile a 19 unități administrativ-teritoriale din cele două județe, respectiv: Municipiul Craiova, Ghercești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Almăj, Coțofenii din Față, Brădești și Filiași, din Dolj, precum și Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbuneșști, Scoarța, Dănești și Târgu Jiu, din Gorj.
”Drumul de mare viteză Craiova – Târgu-jiu, care va realiza conexiunea între Craiova și Târgu Jiu prin autostradă și drum expres, după cum urmează:
– Autostrada Craiova – Filiași (km 0+000 – km 51+503)
– Drum expres Filiași – Târgu Jiu (km 51+503 – km 110+100)
Printre principalele caracteristici prevăzute regăsim:
9 noduri rutiere localizate în zona:
1) Ghercești (DEx Craiova – Pitești)
2) Mischii (DN65C)
3) Craiova Nord (DN65F)
4) Beharca (DN6)
5) Răcarii de Sus (DN6)
6) Țânțăreni (DN66/DJ661)
7) Săulești (DJ661)
8 ) Târgu Cărbunești (DN67B)
9) Târgu Jiu (VO Târgu Jiu)
Traseul acestui drum de mare viteză este structurat în 6 loturi cu o lungime totală de 110 km și se va desprinde din Drumul Expres Craiova-Piteşti, din nord-estul Municipiului Craiova și va avea ca punct final în sud-estul Municipiului Târgu Jiu, în Varianta Ocolitoare Târgu Jiu și va traversa următoarele U.A.T.-uri:
Județul Dolj (47,3 km): Ghercești, Simnicu de Sus, Craiova, Isalnița, Almaj, Coțofenii din Față, Brădești, Filiași
Județul Gorj (62,7 km): Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu
Valoarea estimată totală a celor două proiecte de mai sus este de 21,69 miliarde lei, fără TVA, iar sursa acestora de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Transport 2021-2027.
Aceste proiecte majore sunt cuprinse în Programul Investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România , elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021.”, arată Ionel Irinel Scrioșteanu.
Citește și: Vacanța de Paște 2024. Elevii au 11 zile libere. Când începe perioada liberelor