Șoferii care consideră că au primit o amendă auto în mod abuziv sau că sancțiunea este excesiv de mare, au posibilitatea să depună o contestație pentru anularea procesului verbal, relatează Antena 3 CNN.
Contestația unei amenzi de circulație este reglementată conform Ordonanței de Urgență nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Conform Articolului nr. 15 din această ordonanță, agenții constatatori pot fi doar primarii, ofițeri și subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, persoane împuternicite în acest sens de miniștri, persoane prevăzute în legi speciale și alți reprezentanți ai autorităților publice centrale.
Sancțiuni care pot fi contestate de șoferi:
Legislația prevede că poate fi aplicată o singură sancțiune contravențională principală pentru aceeași abatere, și una sau mai multe sancțiuni complementare.
În ceea ce privește amenda contravențională și avertismentul, acestea pot fi aplicate oricând unei persoane fizice sau juridice, în timp ce prestarea de activități în folosul comunității se aplică doar persoanelor fizice.
Conform legii, procesul verbal întocmit de autorități trebuie să conțină următoarele informații:
Citește și: Noua decizie a ÎCCJ. Care sunt modificările aduse la drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale
Pentru a contesta procesul-verbal întocmit de organul constatator, trebuie întocmit un dosar de contestație.
Acesta trebuie să includă:
Acest dosar trebuie depus la serviciul Poliției Rutiere, care este situat pe lângă Inspectoratul Județean pe raza căruia a avut loc contravenția.
Termenul pentru depunerea contestației este, în general, de 15 zile de când a fost primită amenda sau comunicarea acesteia.
Termenul începe să curgă din ziua în care s-a aplicat amenda auto în cazul în care șoferul a semnat procesul-verbal, iar dacă acesta refuză să semneze, termenul curge de la data primirii procesului-verbal prin poștă sau curier.
Instanța competentă pentru soluționarea contestației este judecătoria pe raza căreia a fost săvârșită contravenția. Contestarea suspendă executarea sancțiunii până la soluționarea cauzei.
În cazul în care procesul-verbal de contravenție nu este contestat în termenul legal, acesta devine executoriu fără alte formalități.
Contestația în instanță poate viza fie legalitatea procesului-verbal, fie temeinicia faptelor consemnate.
Este important ca dosarul de contestație să fie complet și să conțină toate informațiile și documentele relevante pentru susținerea cererii de anulare a sancțiunii.
Vezi și: Informații utile pentru șoferii români. În ce condiții poate fi o mașină blocată în stația ITP