Un impozit de 70% pe venit va trebui plătit de către o categorie specifică de români în conformitate cu legea recent adoptată. Această categorie se referă la cei cărora, în urma inspecțiilor fiscale, li se găsesc surse de venit neidentificabile. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2024, impozitul aplicabil acestor persoane va crește de la 16% la 70%.
Citește și: Meteo 1-3 noiembrie. Se schimbă vremea în toată țara. Anunțul meteorologilor
„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, se arată în legea de modificare a legislației fiscale, apărute vineri în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.
Prevederile acestei legi se vor aplica concret începând cu data de 1 iulie 2024, iar ele se vor aplica deciziilor de impunere emise de către autoritățile fiscale începând cu aceeași dată.
Joi trecută, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la noile măsuri fiscal-bugetare, conform informațiilor furnizate de Administrația Prezidențială. Toate acestea au avut loc după ce, la data de 18 octombrie, Curtea Constituțională a decis că legea privind măsurile fiscal-bugetare este constituțională.
„CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creșterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituționalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a declarat atunci preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache.
Procedura a respectat prevederile Constituției, iar Curtea Constituțională a constatat că aceste dispoziții legale au fost adoptate în cadrul marginii de apreciere și oportunitate prevăzute în domeniul financiar-fiscal. Cu o majoritate de voturi, CCR a stabilit că obiecția nu are temei, iar în ansamblul său, legea este conformă cu prevederile constituționale.
Prin noile măsuri fiscale propuse de Guvern la data de 19 septembrie, se propune modificarea Legii 70/2015 cu privire la încasările în numerar pentru organizatorii de nunți și botezuri, dar și taxarea cu 70% a veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită. Măsurile fiscale pentru modificarea Legii 70 prevăd modificarea plafonului de plată în numerar de la 10.000 lei, la doar 2.500 lei din 2025.
În prezent, Legea 70/2015 prevede că organizatorii de evenimente, precum nunți sau botezuri, pot încasa în numerar cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Astfel, prin noile măsuri fiscale se modifică articolul 4 al Legii 70/2015, care prevede că, până la data de 31 decembrie 2024, plafonul plăților respectiv încasărilor în numerar pe care organizatorii îl pot accepta va fi de maximum 5.000 de lei. Plafonul se va mai modifica din nou la data de 1 ianurie 2025, când plafonul maxim va fi de 2.500 de lei.